Lacul Firiza un peisaj pitoresc aparte

Lacul Firiza, situat în apropierea orașului Baia Mare, în nord-vestul României, este una dintre cele mai frumoase destinații turistice din regiune. Cu apele sale liniștite și înconjurat de peisaje pitorești, lacul atrage numeroși vizitatori în fiecare an. Cu toate acestea, puțini oameni știu că acest lac ascunde o istorie bogată și interesantă, care se întinde pe parcursul mai multor secole.

Istoria Lacului Firiza își are rădăcinile în Evul Mediu timpuriu, mai exact în secolul al XIII-lea. În acea perioadă, pe teritoriul actualului lac, exista o ramificație a cartierului Firiza, în total 50 de familii fiind nevoite sa-si paraseasca gospodăriile. Localnicii din Firiza vorbesc despre faptul că pe fundul acestui lac imens ar fi rămas o biserică și despre faptul că lacul ar fi populat de o specie de pești uriași. Această decizie a fost luată pentru a crea o sursă de apă pentru minerit și pentru a asigura alimentarea cu apă a orașului Baia Mare.

Sursă foto: https://maramures.org/item/lacul-firiza/

De-a lungul secolelor, zona a devenit un centru important pentru industria minieră, iar lacul a jucat un rol crucial în procesele de prelucrare a minereului de aur și argint. Apele lacului erau utilizate pentru a transporta și separa minereurile valoroase de restul materialului.

În secolul al XX-lea, odată cu progresul tehnologic și modernizarea industriei miniere, importanța lacului în procesele miniere a scăzut treptat. Lacul Firiza a intrat într-o perioadă de neglijență și a început să sufere degradarea. Acest fapt a dus la preocupări legate de poluarea apei și pierderea biodiversității în zonă.

Cu toate acestea, în ultimele decenii, eforturile de revitalizare și conservare a Lacului Firiza au început să dea roade. Autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale au implementat proiecte de curățare și refacere a ecosistemului lacului, ceea ce a dus la îmbunătățirea calității apei și a condițiilor de viață pentru speciile de pești și păsări.

Sursă foto: https://cniptbaiasprie.ro/index.php/info-utile/agrement/item/135-lac-baraj-firiza

Astăzi, Lacul Firiza este o destinație turistică populară, cu facilități moderne, cum ar fi zone de picnic, locuri de joacă pentru copii și trasee de drumeție. Turiștii pot închiria bărci și canoe pentru a explora lacul și pot admira flora și fauna bogată din jur.

Sursă foto:  https://simared.ro/activitati-in-zona-lacului-firiza-si-imprejurimi/

Sursă text:

https://www.drumulmaramuresului.ro/atractie/234/Lacul+Firiza

https://www.cazaretransilvania.ro/Menu/lacul_firiza-prezentare-obiective_turistice-cazare-harta-atractii_turistice-lacul_firiza.html