Poiana Botizii – promotor al Tradiționalului. Târgul Țarinii

Credit foto: Maciuc Viorica

În sfera promovării autenticității specifice Țării Lăpușului, printre inițiatorii tradiționalismului atât de vestit în Maramureș se enumeră și Poiana Botizii, o localitate din inima naturii, situată la poalele muntelui Țibleș.

Poiana Botizii, pe parcursul a două zile (1-2 iulie) a fost gazda evenimentului „Târgul Țarinii”, organizat a doua oară consecutiv în acest areal, eveniment prin a cărui program de activitate s-a dorit o promovare a patrimoniului cultural al zonei, a frumuseții peisajelor verzi, a obiectivelor turistice și a populației, care cu toate că este una redusă, se enumeră printre puținele care mai păstrează vie hărnicia specifică satului autentic.

Evenimentul a fost organizat de familia Pașca din Poiana Botizii în parteneriat cu Primăria Băiuț și a reușit să adune la un loc pe durata celor două zile de manifestare, muzicieni, artiști și ansambluri tradiționale din cele mai diverse zone: Baia Mare, Băiuț, Săliștea de Sus, Libotin, Glod, Tăuții-Măgheruș, etc. În acest interval, pe lângă muzică cu specific tradițional, la dispoziția publicului spectator au fost instalate multiple standuri cu bucate tradiționale dintre cele mai alese, printre care se enumeră și plăcinta cu brânză, clătitele și prăjiturile realizate conform rânduielilor zonei, dar și cozonacul cu specific secuiesc, kürtőskalács realizat cu iscusință de gospodine pentru cei care și-au dorit un desert mai aparte.

Procesul de realizare a kürtőskalács ului

Tot aici s-au regăsit standuri cu obiecte tradiționale sculptate manual, aparținătoare meșteșugarilor zonei, dar și standuri atât cu băuturi alcoolice cât și non alcoolice, articole vestimentare, motocoase, suveniruri și jucării pentru cei mici. Desfășurat pe suprafața unui teren de dimensiuni considerabile, evenimentul a însemnat un deosebit prilej pentru iubitorii de natură, prin amenajarea unor spații dedicate exclusiv camping-ului, ceea ce le-a permis o mai bună conexiune la activitățile aflate în curs de desfășurare.

Ziua 1

În prima zi a lunii Cuptor, după un „cuvânt înainte” rostit de către Viorica Maciuc, primarul comunei Băiuț, în cadrul căruia s-a anunțat oficial startul evenimentului din ediția curentă, nu înainte de a adresa cuvinte de mulțumire colaboratorilor și sponsorilor care stau în spatele acestor inițiative, dar și publicului a cărui prezență a însemnat apreciere și răspuns afirmativ în contextul altor potențiale evenimente de acest tip, pe scena-camion au urcat rând pe rând formații muzicale și artiști, performeri care au creat o atmosferă vie, la cel mai înalt nivel, specifică Țării Lăpușului. Dintre aceștia amintim: Livia Neag Nistea, Simona Neag, Mara Music Band împreună cu Diana Borodi, Andrada Sabina Codrea și Nicu Bude. Ziua s-a încheiat grandios prin realizarea unui foc de tabără, aproape de miezul nopții, moment în care poveștile și schimbul de experiență au fost nelipsite.

Viorica Maciuc – primarul comunei Băiuț împreună cu preotul paroh Daniel Dascălu și diacul Sorin Tulici
Livia și Simona Neag
Mara Music Band împreună cu Diana Borodi
Andrada Sabina Codrea
Nicu Bude

Ziua 2

După o zi de activități intense, în cea de-a doua zi a evenimentului, deja începând cu orele amiezii, codrii din imediata vecinătate au început să vibreze la muzica și zumzetele publicului, de această dată unul vizibil mai numeros decât în ziua precedentă. Astfel, după un moment de rugăciune oficiat de Daniel Dascălu, preot paroh al Poienii Botizii, pe scena evenimentului au urcat un nou rând de artiști și ansambluri atât de la nivel local cât și din zonele învecinate, prin a căror prestație au reușit să ridice publicul de la masă. Dintre aceștia amintim: Deți Iuga, Ansamblul „Păstrătorii Tradiției” de la Tăuții-Măgheruș împreună cu artistul vocal Ioan Florin Verdeș, Alexandra Bârsan, Livia Perța, Amalia și Raul Moldovan acompaniați de Sănducu Bococi și Olimpiu Cernestean.

Deți Iuga
Ansamblul Tradițional „Păstrătorii Tradiției” împreună cu Ioan Florin Verdeș
Alexandra Bârsan
Livia Perța
Amalia Moldovan

Pe parcursul evenimentului, între momentele de prestație ale artiștilor, s-au organizat și concursuri: trasul sforii, prin realizarea unor echipe de câte aproximativ cinci participanți și proba fierăstrăului în cadrul căreia echipele concurente trebuiau să obțină cel mai bun timp în a tăia câte o bucată dintr-un buștean pus la dispoziție de către organizatori. Concursurile au reușit să stârnească hohote de râs, dar au însemnat și o veritabilă sursă de divertisment în rândul susținătorilor, iar pentru participanți probele s-au soldat cu „mușchi întinși la maxim”, după cum susține Primăria comunei Băiuț.

Trasul sforii
Proba fierăstrăului

După momente de adrenalină intensă, atât pentru participanți cât și pentru susținători, ambelor tabere li s-a oferit șansa de a-și trage sufletele prin asistarea activă la un moment de muzică populară susținut de Andrei și Marinel Petreuș împreună cu orchestra, moment cu care evenimentul a luat sfârșit. Odată cu finalizarea momentului și lăsarea serii, periodic, în marea de mulțime, se întrezărea câte o mașină care părăsea parcarea nemărginitului platou în care timp de două zile, „Târgul Țarinii” și-a desfășurat activitatea în mijlocul naturii.

Sponsorii evenimentului au fost: TDR Group, Todora Construct, Exploatația Poiana, Agro Poiana Pașca, Podină Sorin, Ilieș Toader și Voluntarii „Tineretul Poiana Botizii”.

Andrei și Marinel Petreuș

Poiana Botizii își propune prin realizarea evenimentelor de acest fel să iasă dintr-o lumină nefavorabilă sub care localitatea a fost plasată din cauza populației relativ mici, dar totodată își stabilește ca obiectiv și o promovare a „comorilor” naturale pe care le regăsim aici. Un bun exemplu în acest sens este borcutul, apa minerală naturală folosită cu precădere în scopuri medicale în asigurarea necesarului de minerale esențiale organismului, atât de râvnită în rândul industriilor internaționale de îmbuteliere a apei. 

Credit foto: Arhiva personală