Cât poate costa un costum tradițional maramureșean?

Costumul tradițional maramureșean, cunoscut pentru detaliile sale elaborate și materialele de calitate, poate varia semnificativ în preț în funcție de mai mulți factori. Acești factori includ complexitatea designului, materialele utilizate, munca manuală necesară și autenticitatea costumului.

În funcție de preferințe, există prețuri pentru toate buzunarele, începând cu 2000 de lei costumul complet și ajungând până la 2000 de euro. Acesta include, la femei, cămașă tradițională, zgărdan din mărgele, poale, sugnă, năframă (batic), traistă, ștrimpi (ciorapii albi), pieptar (cojoc) și opinci.

Informații suplimentare a oferit Ileana Peter, o croitoreasă care se ocupă cu realizarea costumelor populare:

Prețul unei sugne începe de la 100 de lei, doar materialul, cusutul ei fiind separat, însă poate ajunge și la 500 de euro sau chiar mai mult, acest lucru depinzând de vechimea materialului. În funcție de dificultatea modelului brodat, tipul de pânză folosit și modelul de încrețitură , o cămașă țărănească (cămeșă) poate costa până la 4500-5000 lei, totul fiind cusut manual. Dar pentru cei doritori, sunt și alternative mai ieftine de aproximativ 300 de lei. Sunt 2 tipuri de pânză: minimat, care este mai ieftin și pânzoaica (pânza de casă), care, datorită faptului că este țesută în teară (război), are un preț mai ridicat. Ștrimpii, care sunt făcuți manual cu acele (andrelele), costă de la 150 de lei, dar sunt și mai ieftini, cusuți la mașină, care costă aproximativ 60 de lei. Prețul unei perechi de opinci variază în funcție de material, cele din mușama fiind 70-80 de lei, cele din piele de la 120 de lei și cele de oargă (piele de porc, piele de bovine) de la 200 de lei în sus, dar acestea din urmă se găsesc foarte rar. Putem spune că pieptarul este cea mai scumpă piesă dintr-un costum popular, cantitatea materialului folosit, modelul și mărimea acestuia sunt factori care influențează prețul care pornește de la 1000 de lei și ajungând până la 4000 de lei sau chiar mai mult.

La bărbați, deși mai puține piese, prețul nu este mai mic, astfel componentele sunt cămașă tradițională, gatii ( pantalonii albi), mânecări, clop, curea, pieptar, și cizme.

Prețul unei cămeși bărbătești, la fel ca al unei femeiești, diferă în funcție de model, material și încrețitură. Gatiile sunt făcute din același material cu cămeșa, iar prețul lor ajunge până la 600 de lei. Costul unui clop variază, contând modelul și materialul, pâslă sau barșon (catifea), ajungând până la 600 de lei. Cureaua din piele sau din mărgele , după preferințe, are un preț cuprins între 200 și 600 de lei. Ca la pieptarul femeiesc, prețul acestuia este între 1000 și 4000 de lei în funcție de model, mărime și material. Cizmele pot fi din mușama sau piele. Prețul lor fiind între 200 și 650 de lei.

Costumele tradiționale maramureșene autentice pot fi achiziționate din diferite locuri precum artizani locali sau magazine specializate.