Sărbătorită pentru prima dată în anul 2004 la Johannesburg în Africa de Sud, de către toate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” este trecută în calendar în fiecare an pe data de 14 iunie. Această dată amintește, conform Agerpres.ro, de necesitatea transfuziei de sânge și plasmă spre pacienții care au nevoie. De asemenea, scoate în evidență și importanța rolului pe care donatorii îl pot juca în tratarea pacienților, dorindu-se astfel o creștere anuală a numărului de donatori.
Anul acesta, sloganul campaniei pentru „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” este : „Dă sânge, dă plasmă, împarte viaţă, împarte des” și are în vedere pacienții care au nevoie de suport sanguin. Se manifestă ca un îndemn pentru persoanele sănătoase, capabile de donare, să contribuie în acest demers de a salva vieți.
Este bine de știut că prima transfuzie de sânge la om, conform euromaterna.ro, s-a efectuat cu sânge de oaie, în anul 1667, de către Jean Baptiste Denis, medicul lui Ludovic al XIV-lea, dar urmările transfuziei au fost de-a dreptul catastrofale pentru pacient. Acesta a fost momentul în care medicina a observat faptul că organismul omului este incompatibil cu un alt tip de sânge, în afară de cel al unui seamăn de-al său. Începând cu această data, transfuziile de sânge au început să fie din ce în ce mai frecvent folosite. Începând cu secolul XX, anul 1900 este data la care medicul austriac Karl Landsteiner a descoperit 3 din cele 4 grupe sanguine din sistemul AOB, iar dupa un an, si pe cea de-a patra – grupa AB, moment în care transfuzia de sânge a fost practicată cu o și mai mare necesitate decât înainte.
Conform cidoms.library.usmf.md „Ziua Mondială a Donatorului de Sânge” este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu: Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială fără tutun, Ziua Mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua Mondială de combatere a SIDA, și se manifestă de asemenea și sub forma unei celebrări a solidarității donatorilor care au conștientizat până la această dată importanța transfuziei.
Unitățile medicale din întreaga lume și-au deschis astăzi porțile pentru cei dornici să ofere asistență în a salva viețile pacienților prin donație de sânge. Actul de donație atrage după sine și câteva beneficii inestimabile pentru donator, dintre care amintim: evaluarea stării de sănătate – înainte de a dona sânge, donatorii sunt supuși unor analize medicale; stimularea producției de celule sanguine – după donare, organismul începe procesul de refacere a cantității de sânge pierdute, ceea ce este echivalent cu menținerea stării de sănătate a sistemului circulator; reducerea riscului de boli cardiovasculare, dar conferă și sentimentul de împlinire și satisfacție personală.
Cu toate acestea, conform 1asig.ro, statisticile arată că în România, acțiunea de a dona sânge se află într-o continuă scădere, astfel, doar 2% din populație donează sânge, iar spitale se confruntă constant cu deficitul de unități si preparate din sânge. Procentajul atât de scăzut se poate datora unor cauze precum: lipsa de informare și conștientizare, dezinteres sau frică.