15 Aprilie – Ziua Mondială a Artei

Începând din anul 2020, Ziua Mondială a Artei se sărbătorește pe data de 15 aprilie. Această dată nu a fost aleasă aleatoriu fiind ziua de naștere a artistului Leonardo da Vinci.  

Artistul s-a născut la 15 aprilie 1452, în orășelul Vinci din Toscana, o localitate aflată sub jurisdicția Republicii Florența. Acesta este considerat un reprezentant de seamă al Renașterii italiene. Lucrările acestuia au avut un mare impact asupra artei vremii aceea. Mona Lisa este cea mai populară capodoperă a artistului, unde în prezent este expusă în Muzeul Luvru din Paris. Opera de artă reprezintă chipul unei femei, care a stârnit multe controverse datorită expresiei ei faciale.  

Alte operă semnificativă realizată de Leonardo da Vinci a fost „Portretul unui muzician”. Este singura capodoperă a artistului care reprezintă un bărbat.   

Conform unui comunicat de presă transmis de Asociația Internațională de Artă (IAA/AIAP), Ziua Mondială a Artei a fost aleasă de Comitetul Executiv al UNESCO în timpul celei de-a 206-a ședință a reuniunii Consiliului de la Paris.  

Asociația a luat naștere în 1952, la Veneția, când 23 de guverne și 48 de asociații din 19 țări au fost de acord cu formarea unei asociații internaționale de pictori, sculptori, gravori, astfel că a fost constituit un consiliu provizoriu sub președinția lui Gino Severini (Italia).  

Uniunea Artiștilor Plastici (UAP) din România este membră a Asociației Internaționale de Artă (IAA/AIAP), fiind o organizație non-guvernamentală constituită de creatori ai artei plastice. A fost înființată în anul 1950, cu sediul la București.