Zilele revistei „Nord Literar”

„Proaspăt ieșită din adolescență, revista „Nord Literar” s-a dorit a fi un seismograf al vieții culturale maramureșene” – Dana Gagniuc – Buzura, manager „Nord Literar”.
Zilele de 20 și 21 iunie sunt marcate în programul de activitate al Instituției culturale „Nord Literar” ca fiind zile de mare sărbătoare, întrucât în această perioadă, Baia Mare aniversează cei 20 de ani de activitate a revistei „Nord Literar”, cândva „Nord Statornic”.
În contextul acestor zile festive, Consiliul Județean Maramureș este gazda celor două evenimente organizate cu ocazia sărbătoririi potențialului intelectual. Așadar, astăzi, 20 iunie, a avut loc decernarea premiilor revistei acordate colaboratorilor, sub atenta prezență a zeci de persoane, cadre didactice și scriitori.

Credit foto: Alexandru CHIRA

Evenimentul a debutat printr-un „cuvânt înainte” rostit de managerul publicației, Dana Gagniuc – Buzura, moment în care s-a făcut o trecere în revistă a tuturor colaboratorilor, fondatorilor care au avut un rol semnificativ în demersul publicației, încă din anul 2003, până în prezent. Astfel, la masa rotundă, dintre personalitățile culturale care au luat cuvântul, alături de managerul revistei și vicepreședintele Consiliului Județean, Doru Alexandru Lazăr, amintim: Gheorghe Pârja, Delia Muntean, Gheorghe Glodeanu, Săluc Horvat, Mircea Popa, Ovidiu Pecican, Daniela Sitar-Tăut ș.a.m.d.

Credit foto: Alexandru CHIRA

În continuarea evenimentului, după o serie de confesiuni și cuvinte de laudă exprimate cu privire la performanțele culturale ale revistei, a urmat un moment dedicat premianților acestei ediții aniversare, astfel:

„Premiul pentru întreaga activitate” a fost acordat scriitorului Mircea Popa;

„Premiul revistei „Nord Literar” a fost acordat scriitorilor: Echim Vancea, Terezia Filip, Elena Cărăușan și Ovidiu Pecican.

Credit foto: Alexandru CHIRA

În tandem cu premiile oferite, în cadrul evenimentului s-a valorificat și întreaga contribuție a unor numeroși colaboratori, persoane solidare, loiale publicației, persoane desemnate ca fiind „cavaleri ai Nordului”, cărora li s-au acordat diplome de excelență: Ioan Pop, Ioan Papuc, Ana Olos, Ioan Pintea, Cornel Cotuțiu, Daniel Sauca, Lucian Perța, Teodor Ardelean, Daniela Sitar-Tăut, Delia Muntean, Gheorghe Pârja și Raluca Hășmășan.

„Pentru onoarea de a vă fi avut prieteni și colaboratori ai revistei „Nord Literar”, în semn de aleasă cinstire, pentru credința domniei voastre în valorile culturii autentice, vă numim la două decenii de la întemeierea „Nordului Literar”, cavaleri ai Nordului”, a subliniat Dana Gagniuc – Buzura.

Credit foto: Alexandru CHIRA

Evenimentul s-a finalizat prin realizarea unei sesiuni foto împreună cu întreaga audiență prezentă la eveniment și organizarea unui moment de dezbatere privind specificul revistei, urmând ca mâine, în a doua parte a evenimentului, să se desfășoare în aceeași locație un târg de carte în cadrul căruia edituri din Maramureș își vor prezenta oferta editorială. Târgul de carte de anul acesta este un eveniment organizat în premieră sub egida Consiliului Județean, cu ocazia unică a aniversării celor 20 de ani de viață a revistei culturale „Nord Literar”.

Credit foto: Alexandru CHIRA