Reciclarea în Baia Mare – beneficii și metode inovative de colectare a deșeurilor

Reciclarea este procesul prin care deșeurile „cu valoare”, precum ambalajele, spre exemplu, sunt transformate în materie primă secundară, care duc la fabricarea de noi produse.

 Beneficiile reciclării sunt multiple, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă faptul că în spatele legilor drastice privind reciclarea, stau idei și principii solide, care sunt favorabile comunităților.

Foto: https://2mnews.ro/ce-nu-fac-autoritatile-fac-privatii-kaufland-introduce-in-baia-mare-un-automat-pentru-colectarea-deseurilor-reciclabile-de-la-populatie/

În plus, reciclarea nu doar că aduce beneficii mediului, ci are și un efect pozitiv asupra economiei. Gestionarea eficientă a deșeurilor constă în minimizarea producției de deșeuri, recuperarea, reciclarea, reutilizarea și valorificarea acestora, inclusiv a celor biodegradabile cât și promovarea tehnologiilor moderne în domeniu. Deșeurile sunt privite în mod tradițional ca o sursă de poluare, însă deșeurile care sunt bine gestionate, pot genera beneficii suplimentare cum ar fi reducerea cererii de resurse naturale, economisirea energiei și a resurselor financiare.

Transformarea deșeurilor în resurse reutilizabile reprezintă principalul obiectiv al economiei circulare și ecologice care presupune în sine procesul de gestionare mai eficientă a materiei prime, inovarea la nivelul design-ului și fabricării produselor cu scopul de a reduce cantitatea ambalajelor, precum și instruirea personalului în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Măsurarea și monitorizarea volumelor și fluxurilor de deșeuri generate permite  identificarea volumului produs săptămânal sau lunar pe fiecare tip de deșeuri. Acordarea atenției asupra greutății deșeurilor poate contribui la implementarea unui sistem de selectare mai bun pentru reciclarea, reutilizarea și prevenirea generării deșeurilor inutile și reducerea costurilor de colectare.

Foto: https://2mnews.ro/reciclare-cu-beneficii-incepand-de-marti-hipermarketul-auchan-din-baia-mare-acorda-clientilor-05-lei-ambalaj-din-plastic-sticla-si-aluminiu/

Reducerea ambalajelor care sunt livrate constituie un procent mare din totalul deșeurilor acumulate de companie, de aceea este important să găsim o modalitate prin care să reducem cantitatea de ambalaj la livrare și să ne asigurarăm că toate sunt reciclabile. Cu cât putem reduce mai mult ambalajele de la furnizori, cu atât putem înregistra multe economii mai mari la separarea, gestionarea și colectarea deșeurilor.

Întrebat care este opinia lui în legătură cu oamenii care ezită să facă un bine planetei reciclând, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș, Romeo Dobocan a precizat : „Eu nu cred că găsim un individ care să nu fie de acord să colecteze selectiv; reciclarea este o chestiune benefică. Doar că există categorii de persoane mai puțin informate, mai puțin aplecate înspre a culege aceste informații care există pe piață. Dacă avem puțin interes pentru acest subiect, sigur găsim foarte repede o informație și putem să o decelăm și în consecință să acționăm după cum credem noi că este bine. Eu sunt convins că fiecare individ este de acord cu acest principiu al reciclării. Totul pornește din familie, dacă un copil este învățat de mic că este bine să recicleze pentru a salva planeta, atunci el va fi mult mai determinat să facă acest lucru, spre deosebire de alte persoane din jurul lui.”

Foto: https://www.adi-deseurimm.ro/noutati/separarea-deseurilor-chiar-serioasa-e-o-joaca

Fiecare dintre noi suntem responsabili în ceea ce privește metoda de ecologizare a propriului oraș. Cea mai rapidă modalitate prin care putem face acest lucru este să depozităm fiecare deșeu în locurile special amenajate. Avantajul principal al reciclării duce la reducerea consumului de resurse naturale precum petrol, apă sau energie.

Ce putem recicla:

 • Recipiente din sticlă reutilizabilă
 • Recipiente din sticlă colorată
 • Obiecte din plastic
 • Materiale textile reutilizabile
 • Cutii don carton
 • Pet-uri din aluminiu pentru băuturi
Foto: https://www.drusal.ro/colectare-selectiva/

Principalele beneficii ale reciclării asupra mediului înconjurător:

 • Diminuarea considerabilă a depunerii deșeurilor la gropile de gunoi care nu numai că poluează, ci creează și o imagine nefavorabilă a orașelor și totodată duce la îmbolnăvirea oamenilor care locuiesc în apropierea lor.
 • Prin reciclare, poluanții eliberați în apă și ser în urma depunerii deșeurilor la groapa de gunoi se diminuează considerabil.
 • Cu ajutorul reciclării emisiile de gaze cu efect de seră aflate în atmosferă se reduc.
 • Prin reciclare economisim cheltuieli pe termen lung.
 • Reciclând, resursele naturale ale pământului sunt conservate.

Prin reciclare, oamenii pot avea oportunitatea de a învăța cum să utilizeze materialele care nu mai pot fi folosite și să le dea o nouă întrebuințare.

Metode inovative în colectarea deșeurilor:

 • Dintr-un material de blug reciclat se pot confecționa genți sau curele pentru haine.
 • Cutiile din carton pot fi utilizate pentru depozitarea alimentelor.
 • Pet-urile din sticlă și plastic se pot utiliza în gospodărie pentru a fi depozitat vinul din butoaie.
 • Deșeurile compuse din coji de fructe precum mărul sau banana, nu trebuie aruncate, ele reprezintă un adevărat îngrășământ natural pentru plante.
Foto: https://www.emaramures.ro/reciclare-creativa-impreuna-varstnicii-si-tinerii-baimareni-au-realizat-obiecte-utile-din-materiale-reciclabile-video/

În urma tuturor aspectelor propuse pe tema reciclării, regula cea mai importantă pe care fiecare dintre noi trebuie să o respectăm este că suntem singurii responsabili pentru ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Noi, ca oameni, putem contribui cel mai bine la sănătatea noastră, dar mai ales la sănătatea mediului în care trăim.

Info:

https://stratos.ro/ce-este-reciclarea-beneficii-si-tipuri-de-materiale-reciclabile/

https://www.odimm.md/ro/compartimente-eco/reciclarea-deseurilor