Noutăți

Întâlnire comemorativă dedicată omului de cultură Augustin Cozmuța la Cernești

Radu CHIOREAN

Marți, 15 noiembrie, la Centrul cultural al comunei Cernești, a avut loc o întâlnire comemorativă la împlinirea a șapte ani de la dispariția omului de cultură maramureșean Augustin Ioan Cozmuța. Au participat foști colegi, prieteni și cunoștințe ale celui comemorat, nume cunoscute din mediile jurnalistic, literar și universitar ale județului. Întâlnirea-eveniment a fost posibilă grație implicării revistei de cultură Nord Literar (Dana Buzura Gagniuc – manager al publicației și moderator al evenimentului) și Primăriei comunei Cernești (Mircea Aurel Deac – primar), beneficiind de participarea unui public format din locuitori ai comunei, cadre didactice și elevi de la școlile generale din Cernești și Ciocotiș.

Augustin Ioan Cozmuța a fost evocat în intervenții-mărturisiri emoționante pornind de la relațiile personale și profesionale pe care vorbitorii le-au avut cu acesta, fiind evidențiat rolul cunoscutului ziarist, critic literar și eseist în dezvoltarea presei culturale maramureșene, a promovării unor tineri literați și a formării de jurnaliști atât din postura de redactor-șef al celui mai longeviv cotidian al județului, “Graiul Maramureșului”, cât și din cea de profesor de jurnalism la Facultatea de Litere a Universității de Nord din Baia Mare. Întâlnirea a avut parte de prezentarea inedită a unei ample biografii a lui Augustin Ioan Cozmuța, de către elevi ai Școlii generale din Ciocotiș îndrumați de profesoara de limba și literatura română Daniela Bud.

Din intervențiile evocatoare ale personalității omului de cultură născut la Cernești în urmă cu aproape opt decenii, remarcăm pe cele ale prietenilor săi de drum lung, poetul și scriitorul Gheorghe Pârja – președintele filialei Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România, conf. univ. dr. Florian Roatiș de la Facultatea de Litere din Baia Mare, ale foștilor colegi de redacție, Nicolae Goja și Andrei Fărcaș, ale prietenilor și colaboratorilor pe tărâm literar, prof. dr. Terezia Filip, poetul Nicolae Scheianu și a altor distinși invitați care au dat întâlnirii dimensiunea unui eveniment-pledoarie pentru lectură, cultură și comuniune. Doamna Ileana Cozmuța, soția celui comemorat și o asiduă cultivatoare a memoriei soțului, a vorbit despre câteva întâmplări de viață care au reliefat frumusețea trăirii împreună și calitatea Omului Augustin Ioan Cozmuța. S-a lansat totodată ideea organizării anuale, cu implicarea revistei Nord Literar (“patronată” de Consiliul Județean Maramureș) și a Primăriei comunei Cernești, a unui concurs de creație literară pentru elevi în scopul atragerii a cât mai mulți tineri din județ spre lumea cărții și a culturii.