Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Târgu Lăpuș la aniversarea a 20 de ani de existență

Ieri, în a cincea duminică după Rusalii, creștinii ortodocși au aniversat cei 20 de ani de existență ai bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului” din orașul Târgu Lăpuș, un lăcaș „de o frumusețe rară, asemenea unei catedrale”, conform celor susținute de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Biserica, al cărui proiect a fost propus și susținut de către Episcopia Ortodoxă Română în data de 12 aprilie 2003, s-a enumerat printre primele parohii existente în acest areal la vremea respectivă.

Odată cu revărsarea zorilor, curtea bisericii a căpătat viață prin prezența a zeci de persoane dornice de a asista la Sfânta Liturghie și de a-l întâmpina, totodată, pe cel care avea să o oficieze în această zi de mare sărbătoare, alături de un sobor de preoți și diaconi – Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Astfel, începând cu ora 09:15, într-un cadrul unic din punct de vedere spiritual, pe fond cu multitudinea de cântări susținute de Grupul psaltic „Theologos”, pe parcursul Liturghiei, pronaosul și naosul bisericii au devenit necuprinzătoare.

Naosul bisericii în timpul Sfintei Liturghii – credit foto: Alexandru CHIRA

În ultima parte a evenimentului, după oficierea Liturghiei și rostirea Cuvântului de Învățătură, a urmat un moment de pricesne susținut de tânăra artistă Maria Ioana Gheduțiu, urmând ca finalul să fie dedicat unei decernări de premii.  Preasfințitul Părinte Iustin a acordat distincții persoanelor care prin a lor susținere, și-au pus într-un mod simțitor amprenta în tot ceea ce înseamnă astăzi Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului”:  „Ordinul cultural eparhialnic Nicolae Steinhardt” oferit părintelui protopop Florin Stan pentru activitățile cu tineretul prin realizarea taberelor creștine; Irina Alexe, consilier al Ministerului Afacerilor Interne pentru sprijin financiar, Călin Bud pentru măiestria sa în administrarea Căminului pentru persoane vârstnice „Bunul Samaritean”. Dintre beneficiarii diplomelor, tot cu rol de sprijin în acest demers se enumeră: Ioan Buda – inginer și primar al orașului Târgu Lăpuș la momentul înființării bisericii; Rodica Vele – profesor de Religie, Mitru Leșe – actualul primar al orașului; Grigore Tomai – doctor și Reghina Tomai – profesor de Religie, Ioan Filip – inginer din partea Societății Taparo S.A.; Aron Man – directorul Secției de drumuri și poduri din Târgu Lăpuș, ș.a.m.d.

Maria Ioana Gheduțiu – credit foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Preasfințitul Părinte Iustin acordând distincție primarului orașului Tg. Lăpuș – Mitru Leșe – credit foto: Alexandru CHIRA

Preasfințitul Părinte Iustin acordând diplome profesorului de Religie și doctorului: Reghina și Grigore Tomai – credit foto: Alexandru CHIRA

Părintele protopop Florin Stan a adresat cuvinte de apreciere și mulțumire tuturor colaboratorilor care au depus eforturi în a pune bazele acestei biserici, de la sponsori până la arhitecți, unități de învățământ și credincioși: „Preasfinția voastră, acum 20 de ani când m-ați hirotonit, mi-ați dat și 5 talanți ca să-i înmulțesc, iar aceștia nu au însemnat bunuri materiale ci acești credincioși minunați, darnici și jertfelnici, iubitori de Dumnezeu și de biserică, cu inimă bună și deschisă spre lucrarea duhovnicească a bisericii noastre ortodoxe. Nu poate fi trecută cu vederea jertfelnicia credincioșilor acestei biserici, nu este familie dintre cele 240 de familii ale parohiei noastre care să nu fi dăruit ceva după puteri și peste puteri, iar din acest motiv le suntem adânc recunoscători și mulțumitori.”

În semn de recunoaștere și aleasă mulțumire, părintele a înmânat Preasfințitului Iustin o icoană Deisis: „Vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru această parohie ca ea să existe, să crească atât de frumos, iar în semn de mulțumire vă rugăm să primiți din partea noastră o icoană Deisis” – a subliniat părintele protopop Florin Stan.

Părintele Protopop înmânând icoana Deisis Preasfințitului Părinte Iustin – credit foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului

Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Târgu Lăpuș a fost construită și finisată în perioada 2003 – 2023, valoarea ei depășind 800.000 de euro. Aceasta se enumeră printre cele mai vizitate lăcașe de cult din Țara Lăpușului, a cărei importanță duhovnicească rămâne neschimbată în societate, prin educarea creștinilor în a trăi într-un mediu de viață în care credința și dragostea se împletesc, după cum Sfânta Scriptură spune: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan, 15, 5).

Poza de grup cu mulțimea prezentă – credit foto: Alexandru CHIRA