Rusia își intensifică activitatea în Marea Neagră

Ultimele săptămâni au relevat o intensificare a activității forțelor navale ruse în Marea Neagră. Este posibil ca acest lucru să fie legat de o creștere a tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, în ceea ce privește regiunea de est a Ucrainei și a Crimeei. Peninsula Crimeea, regiune ce a aparținut Ucrainei, a fost invadată și anexată de către Rusia în 2014.

Pe 17 aprilie, 4 nave de desant ruse, două din ele făcând parte din Flota Baltică rusă și două din cea a Mării Nordului, au fost observate tranzitând strâmtoarea Bosfor, îndreptându-se spre Marea Neagră. Navele (de clasă Ropucha), specializate în transport de trupe și materiale militare, se adaugă altor cinci (după alte surse, patru), care deja fac parte din Flota rusă a Mării Negre. Nave de acest tip au fost folosite pentru desant de trupe și materiale militare în conflictul cu ruso-georgian din 2008 și în intervenția siriană a Rusiei de după 2013. Aceste mișcări vin după ce agenția Reuters a raportat, cu mai bine de o săptămână înainte, că Rusia a mutat peste zece nave din Marea Caspică în Marea Neagră, printre care nave de desant și canoniere, pentru ceea ce a declarat a fi exerciții.

Tensiunile din zonă sunt în creștere pe fondul intensificării acțiunilor ofensive în zonele separatiste din estul Ucrainei (Donetsk și Luhansk) și pe creșterea prezenței militare ruse la granița cu Ucraina. Această prezență e explicată oficial de Moscova prin faptul că desfășoară exerciții militare, dar poate avea rolul de a descuraja o potențială acțiune ucraineană de recuperare a Crimeei și a zonelor separatiste sau o iminentă aderare a Ucrainei la NATO. Sau, așa cum se îngrijorează Ucraina și cel puțin o parte din comunitatea internațională, ar putea fi o pregătire pentru o intervenție militară (posibil în Ucraina).