Drum lin spre ceruri, domnule profesor!

Pe 3 octombrie a.c. a încetat, fulgerător, din viață, prof. univ. dr. George Achim din cadrul Departamentului de Filologie și Studii Culturale de la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, director al Școlii Doctorale de Științe Umaniste.

Născut la 27.02.1960 în Șomcuta Mare, județul Maramureș, George Achim a absolvit, în 1979, liceul Ady-Şincai  din Cluj-Napoca, cu limba de predare engleză. În 1983 acesta a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Babeş Bolyai Cluj-Napoca, specializarea română-spaniolă. A fost, pe rând, redactor la revistele literare studenţeşti „Universitatea” Bucureşti şi „Echinox” Cluj, profesor de limba și literatura română în Satu Mare, redactor-şef de departament la ziarul „Dreptatea” Bucureşti, redactor-şef la săptămânalul „Epoca” Bucureşti.

A fost membru al Senatului României din partea Partidului Național Țărănesc – Creștin și Democrat.

Începând cu anul 1994 a făcut parte din corpul de cadre didactice al Facultății de Litere,  mai întâi ca lector (până în 2005), conferențiar (2005-2009) și, apoi, ca profesor universitar (din 2009 până în prezent). În 2001 a obținut titlul Doctor în Litere al Universității București, cu teza „Utopie și Distopie în Cultura Română”, realizată sub îndrumarea prof. univ. dr. Mihai Zamfir. Între 2005 și 2009 a fost șeful Catedrei de Limba și literatura română din cadrul Facultății de Litere. Din 2010 are calitatea de profesor conducător de doctorat, iar din 2014 a ocupat funcția de director al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Umaniste, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca/ Centrul Universitar Nord Baia Mare.

A beneficiat de burse, stagii de pregătire, workshopuri în: Viena (Austria), Cracovia (Polonia), Praga (Cehia),  Delphi (Grecia),  Helsinki (Finlanda),  Paris (Franța), Dublin (Irlanda), Lisabona (Portugalia),  Munchen (Germania),  Tallin (Estonia).

Între anii 2008-2012 a fost profesor invitat la Institut fur Romanistik, Universitatea Viena.

Prof. univ. dr. George Achim a fost autor a șase volume, co-autor la alte patru volume; a tradus un volum. De asemenea, a publicat peste 100 de articole şi studii, în volume colective sau reviste de specialitate.

Drum lin spre ceruri, domnule profesor!