Noutăți

Rezultatele Evaluării Naționale 2024: Analiză și Perspective

Anul acesta, rezultatele Evaluării Naționale sunt cele mai slabe din ultimii cinci ani. Doar 74% dintre elevi au obținut o notă de trecere sau mai mare, unul dintre cele mai mici procente înregistrate în această perioadă. Ministrul Educației, Ligia Deca, subliniază că generațiile nu ar trebui comparate din cauza lipsei unei evaluări standardizate. De asemenea, numărul notelor de 10 este foarte redus, cu numai 65 de elevi reușind să obțină nota maximă la ambele probe, cel mai mic număr din ultimii 13 ani.

În județul Timiș, doar un elev a reușit performanța de a obține nota 10 la ambele probe. Fabian, un tânăr de 15 ani, își dorește să devină arhitect și este singurul elev din județ care a reușit această performanță.

În ceea ce privește notele peste 5, situația nu este foarte optimistă. La nivel național, doar 74,4% dintre absolvenții de clasa a 8-a au obținut medii peste 5, un procent considerat unul dintre cele mai mici din ultimii cinci ani. Totuși, numărul elevilor care au obținut note sub 5 este cel mai redus din ultimii 10 ani. Ministerul Educației consideră că generațiile nu ar trebui comparate din cauza lipsei unei evaluări standardizate.

„În primul rând, aș vrea să subliniez că rezultatele nu sunt comparabile de la un an la altul. Nu avem evaluare standardizată, iar din acest motiv nu putem face o comparație directă. Nu putem spune că generația anterioară a fost mai bună sau mai slabă decât generația actuală. Mă bucur totuși că procentele de note peste cinci sunt mai bune comparativ cu ceea ce am văzut la simulări,” a declarat Ligia Deca.

Specialiștii în educație afirmă că subiectele de la evaluare au fost mult mai ușoare decât cele de la simulare, unde 6 din 10 elevi nu au obținut nota 5 la matematică. Aceștia consideră că rezultatele sunt mai grave decât par. „Avem de-a face cu un exercițiu nefericit de auto-amăgire. Procentul de 26% dintre elevii care au obținut peste 5 la matematică indică rezultate mai slabe decât în anii trecuți, în condițiile în care subiectele sunt perfect comparabile,” a declarat Marian Staș, specialist în educație.

Rezultatele evaluării naționale au un impact semnificativ asupra viitorului elevilor, deoarece nota obținută determină liceul la care vor studia, fiind singurul criteriu de acces.

Sursa: www.b1tv.ro

Sursa foto: www.b1tv.ro