Pădurea Hoia Baciu – o pădure bântuită sau doar un mit?

Pădurea Hoia Baciu este o pădure situată în partea vestică a municipiului Cluj-Napoca, în aproprierea secției în aer liber a Muzeului de Etnografie din Cartierul Grigorescu și are o suprafață de aproximativ 3 kilometri pătrați. Numele acestei păduri vine de la un cioban pe nume Hoia, care în jurul anilor 60 ar fi mers în pădure cu oile și nu s-a mai întors. Ulterior nu s-au găsit rămășițe umane sau animale după dispariția sa. Locul devine celebru în anul 1968 când într-o fotografie de la marginea pădurii se presupune că apare un OZN.

OZN-ul piramidal de la Cluj-Napoca, anul 1868

Sursa foto: https://www.facebook.com/asfanufo/posts/ozn-ul-piramidal-de-la-cluj-napoca-anul-1968acest-articol-se-vrea-a-fi-un-r%C4%83spun/3923819461013332/?locale=ro_RO

Fiind 1968, bineînțeles că pozele nu pot avea calitatea din ziua de azi, însă ceea ce apare în poze poate fi comparat, mai degrabă, cu un apus sau răsărit de soare. De-a lungul anilor se susține faptul că s-au întâmplat numeroase fenomene ciudate care au dus pădurea la statutul de „cel mai bântuit loc din România”, însă fără dovezi concrete. Un prim exemplu sunt copacii strâmbi despre care se spune că sunt neobișnuiți și stranii, din cauza faptului că nu este normal ca atâția copaci să crească strâmb, însă există același tip de copaci și în Pădurea Crooked din Gryfino, Polonia, numită și „Pădurea strâmbă”.

Copacii îndoiți – Pădurea Hoia Baciu

Sursa foto: https://www.clujazi.ro/enigma-padurii-hoia-baciu-misterul-si-fascinatia-unei-lumi-ascunse/#google_vignette

Pădurea Crooked din Gryfino, Polonia

Sursa foto: https://depositphotos.com/ro/photo/warped-trees-crooked-forest-krzywy-las-western-poland-191721576

Un alt factor care a contribuit la reputația pădurii este multitudinea de povești de la diferiți vizitatori care, în urma unei plimbări prin pădure, au avut parte de arsuri, erupții cutanate și dureri de cap, aceștia susținând că energiile stranii au făcut să se întâmple asta, însă, gândind logic, aceste simptome pot apărea în urma vizitării oricărei păduri sau chiar după o plimbare în parc.

Un ultim argument cu ajutorul căruia pădurea a devenit atât de cunoscută este numărul mare de așa-zise dispariții, anume 1000. De ce am spus „așa zise dispariții”? Ei bine, deși s-a înregistrat un număr semnificativ, nu a fost dat niciodată un nume concret al unei persoane, ceea ce face ca aceste dispariții să fie mult mai puțin credibile. Pentru a susține faptul că în pădure se află spirite, 4 tineri au explorat locul. La un moment dat, aceștia au surprins pe cameră „o ființă supraomenească” care alerga dar, dacă vizionăm atent, se poate observa că pe aceștia îi bufnește râsul, iar cel surprins în video este doar o altă persoană care aștepta momentul potrivit să-și îndeplinească rolul (min. 23:20).

Filmul întâmplării îl găsiți pe: https://www.youtube.com/watch?v=PZef5Q_yIO4

Așadar, această pădure este cu adevărat bântuită sau, din cauza poveștilor auzite, ajungem să credem asta?

Surse: https://www.libertatea.ro/lifestyle/padurea-hoia-baciu-povesti-si-legende-despre-cea-mai-infricosatoare-padure-3652190

https://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83durea_Hoia

https://www.youtube.com/watch?v=PZef5Q_yIO4 https://www.youtube.com/watch?v=NPIFiFiV56M