Ingenuity – micul elicopter lansat pe planeta Marte

NASA a făcut din nou un pas către dezvoltarea umanității în spațiu și anume: lansarea micului elicopter, Ingenuity, pe planeta Marte.

Astăzi, 19 aprilie, NASA a transmis în direct, de la sediul Laboratorului de Propulsie cu Jet (JPL) din Pasadena, California, evenimentul istoric al lansării mini-elicopterului pe planeta Marte.

Chiar dacă durata de zbor a fost aproximativ de un minut, NASA a reușit să surprindă momentul lansării Ingenuity.

Poză realizată de mini-elicopter a propriei sale umbre de pe solul planetei Marte, sursa NASA

Acest moment rămâne semnificativ în istoria omenirii prin faptul că Ingenuity este primul elicopter pilotat de oameni pe o altă planetă.

Un astfel de proiect, însă, poate suferi multe probleme tehnice. Din acest motiv lansarea mini-elicopterului a mai întârziat o săptămână, potrivit BBC. Provocarea adevărată pe care NASA au fost nevoiți să o întâmpine este densitatea aerului de pe planeta roșie. Densitatea aerului de acolo coincide doar cu 1% din densitatea aerului de pe Pământ, deci mecanismul elicei Ingenuity trebuie să se miște mult mai rapid față de un elicopter obișnuit de pe Terra.

Așadar, Ingenuity este extrem de ușor și i s-a dat puterea (o putere maximă de 350 wați) pentru a roti lamele extrem de repede, la peste 2.500 de rotații pe minut pentru acest zbor special.

Pozele cu mini-elicopterul Ingenuity au fost realizate de o cameră montată pe Roverul Perseverance. Acesta este un rover marțian menit să studieze craterul Jezero de pe planeta roșie, ca parte a misiunii NASA Mars 2020.

Imagine cu roverul Perseverance

Putem spune acum că ființele umane au zburat cu un elicopter pe o altă planetă” a declarat încântat MiMi Aung, manager de proiect pentru ingeniozitate al Laboratorului de Propulsie cu Jet (JPL), potrivit BBC.

NASA promite că în viitor Ingenuity va realiza mai multe zboruri, dar și mai complexe.