Breb, unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureș

 Satul este atestat documentar, sub numele actual de Breb, în 1715. Satul Breb se află în partea central-nordică a depresiunii Maramureș, în partea superioară a bazinului râului Mara pe piemontul nordic al masivului Gutâi la 25 km de Sighetul Marmației și la 52 km de orașul Baia Mare. Împreună cu Hoteni și sat Șugatag, satul Breb aparține de comuna Ocna Șugatag. Hotarul satului este destul de întins, el se învecinează cu 5 localități: Budești, Sârbi, Ocna Șugatag, Hoteni, Mara și un sat din zona Chioarului numit Șurdești. Brebul are 3490 ha, iar teritoriul satului este străbătut de o rețea hidrografică bogată.

Sursa foto: Facebook-Casa din Vale Breb

Breb este unul dintre cele mai frumoase sate din Maramureș, în special datorită caselor tradiționale aflate acolo, restaurate și modificate pentru confortul zilelor noastre, dar păstrându-se farmecul de odinioară. Astfel de case restaurate se dau spre închiriere oaspeților care doresc să guste puțin din frumusețea și simplitatea trecutului. Dintre acestea fac parte și căsuțele din complexul Casa din Vale Breb, găzduit de un cuplu care a lăsat aglomerația unui oraș mare și s-a mutat la țară, în Breb pentru a se bucura de liniște și natură. Casele sunt vizitate de străini și nu numai, unii chiar stabilindu-se la Breb în case tradiționale.

Sursa foto: Facebook-Casa din Vale Breb

La Breb până și drumurile au rămas ca altădată, neasfaltate, unele de pământ, altele de piatră pentru o experiență completă fără prea multe urme de modern, excepție făcând unele case recent construite cu elemente moderne ce distrug puțin din farmecul locului, dar despre care se poate face abstracție. La Breb se organizează diferite evenimente precum: seri cu ceterași, mici festivaluri cu componentă caritabilă, ateliere pentru copii și altele.

Case tradiționale vechi superbe, peisaje frumoase și aer curat, totul la pachet într-un sat liniștit unde mai există oameni care apreciază și pun în valoare simplitatea și frumusețea satului tradițional românesc.

Sursa foto: Facebook- Casa din Vale Breb