Body painting pe cicatrici oncologice și lupta împotriva bolii

Aceasta este descrierea prin care s-a deschis vernisajul de luni, 05 februarie, în sala de evenimente a Bibliotecii Județene din Baia Mare.

Cu prilejul împlinirii unui an de activitate la Baia Mare, Asociația Oameni Buni Baia Mare alături de Asociația Oameni Buni Cluj-Napoca, a organizat o expoziție (On) Cool Art de fotografii pe cicatrici oncologice a fiecărui pacient care a învins boala sau luptă în continuare împotriva ei.

Asociația Oameni Buni este formată dintr-un grup de oameni care după ce au „experimentat” boala oncologică și au reușit să o depășească cu bine, îi ajută pe cei care se confruntă acum cu diagnosticul. Asociația reprezintă sprijin și aduce speranță și bucurie de viață prin intermediul unor proiecte și activități care își au inspirația în soluțiile noi, descoperite în drumul spre vindecare.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de către președinta asociației din Cluj, Alina Nistor și Alina Daczer, fondatoarea asociației la Baia Mare. Profund recunoscătoare și copleșite de emoții, au încercat să împărtășească celor prezenți în sală experiența trăită în cadrul acestei „călătorii” în lupta spre învingerea bolii.

„De 7 ani și câteva luni, sărbătoresc această zi în fiecare zi…  Acum 7 ani, era cu necaz, durere, deznădejde, totul era întunecat. Acum, este plin de speranță, încredere, bucurie, culoare, lumină și sunt înconjurată de oameni buni și prieteni noi. Nu vreau să spun că mi-am învățat lecția, pentru că atâta timp cât trăim, învățăm… Dar știu sigur că niciun bolnav de cancer nu vrea să fie privit cu milă. Toți ducem „povara” cu foarte multă demnitate. Nu cerem nimic niciodată… Dar credeți-mă, un telefon face minuni, vă rog doar să nu spuneți că suntem puternici sau că va fi bine … Un telefon este bine venit și după 7 ani.

Aș vrea să învățați din experiențele altora și să mergeți regulat la controale medicale, pentru că, depistat în fază precoce, cancerul poate fi vindecat mai ușor. Cancerul nu doare… Fiți atenți la semnele transmise de corp și nu amânați vizita la medic… Mergeți la medic la timp! O analiză de sânge, o ecografie, colonoscopie, mamografie, un Papanicolau sau un PSA făcut la timp, vă pot scuti de chinul unui tratament oncologic.

Dacă aveți cunoștințe care trec prin cancer, spuneți-le de Asociația Oameni Buni – sunt oameni din toată țara care au învățat că ÎMPREUNĂ este mai ușor de dus această luptă, nu trebuie să stea izolați și unde-s doi, PUTEREA crește!

Iubiți viața și trăiți-o la maxim din toți porii! Avem doar una! Trăiți clipa!” – a menționat Alina NISTOR, președinta Asociației Oameni Buni Cluj-Napoca

Alina Nistor – Președintă Asociația Oameni Buni Cluj-Napoca

Sentimente profunde de recunoștință și emoții copleșitoare a avut și Alina Daczer atunci când și-a exprimat povestea de viață în fața publicului.

”Cancerul a venit pe neașteptate în viața mea. Aveam totul: o căsnicie fericită, o fiică realizată și un job care mi se potrivea perfect. Dar aveam să aflu că mă pierdusem de fapt pe mine…

Această boală a trezit în mine toate simțurile… care intraseră într-un soi de amorțeală… rutină. Am renăscut… am descoperit cât sunt de puternică, de frumoasă și că pot realiza lucruri de care nu credeam că sunt în stare. Când v-am cunoscut pe voi, Asociația Oameni Buni, mi-ați dat aripi să zbor, să mă înalț spre infinit și un vis măreț s-a născut în mine: acela de a aduce Asociația Oameni Buni la Baia Mare. Nu știam cum voi face asta, dar am știut că voi reuși. Știam că voi fi lumină și speranță în viața celor care trec printr-un diagnostic oncologic. Voi m-ați susținut și ați fost mereu lângă mine. Visul meu a devenit realitate! Pe 10 februarie împlinim un an de activitate la Baia Mare. Ce mi-aș putea dori mai mult de atât?

Împreună suntem mai puternici și lupta e mai ușoară.” – a precizat Alina DACZER, fondatoarea Asociației Oameni Buni Baia Mare

Alina Daczer – Fondatoare Asociația Oameni Buni Baia Mare

Câteva cuvinte de mulțumire și apreciere au mai adresat Crina Rus, Adela Boila, dar și mulți alții care au trecut prin boală sau urmează un tratament și care au precizat că fără ajutorul acestei asociații, nu s-ar fi regăsit pe sine și nu ar fi putut trece mai ușor peste fiecare etapă a procesului de vindecare.

Invitat în cadrul evenimentului, medicul oncolog, Filip Dumitru a vorbit despre ceea ce înseamnă cancerul, cum se manifestă, care sunt primele semne pentru care ar trebui să ne îngrijorăm, cum putem depista boala la timp, dar a oferit și sfaturi cu privire la tratamentul urmat de către pacienți. 

Expoziția de fotografii ale pacienților bolnavi este realizată din portrete ale fiecăruia, având pictate pe urma cicatricilor desene reprezentative pentru fiecare. Toate fotografiile au un mesaj motivațional din partea luptătorilor și adevărate povești de viață de la care trebuie să învățăm cu toții. Aceștia îi încurajează pe cei care trec prin suferință să nu își piardă niciodată speranța, să lupte și să fie puternici, căci mereu există viață și după ce treci prin cancer.

Aspecte de la expoziție

Asociația Oameni Buni este un proiect de suflet, care se adresează tuturor bolnavilor oncologici ce îi trec pragul, oferindu-le atât sprijin moral, cât și consiliere terapeutică individuală.

Pentru toți doritorii care nu au reușit să fie prezenți luni, la deschiderea evenimentului, vernisajul (On) Cool Art – Body painting pe cicatrici oncologice durează până în 18 februarie și poate fi vizualizat în cadrul bibliotecii, intrarea fiind liberă.

Totodată, membrii din Asociația Oameni Buni vă așteaptă în fiecare vineri, începând cu ora 17:00, să participați la atelierele de creație, unde veți avea parte de mulți oameni frumoși, veți asculta povești din experiența personală a fiecăruia, veți schimba opinii și veți putea lega prietenii pe viață cu persoane din toate colțurile țării.

Atelierele de creație

La mulți ani oameni buni, frumoși și curajoși!

Text &Foto : Georgiana SĂSĂRAN