700 de ani de la moartea poetului Dante Alighieri

Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a organizat luni, 28 iunie 2021 un eveniment cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Invitații au fost Alexandru Laszlo, scriitorul cărții „Lectura lui Dante” în 3 volume: „Infernul”, „Purgatoriul”, „Paradisul” și Ovidiu Pecican, colaboratorul său la cartea „Per la Selva Oscura. Dante parlato”.

Cei doi scriitori și-au prezentat cărțile, modul deosebit de scriere a lui Dante, cât și primele încercări de a-l înțelege pe poet. De asemenea, au încurajat participanții să citească poemele sale.

„Dante avea acest ideal al perfecțiunii estetice. El căuta nu numai măsura versurilor sale, nu numai rima îmbinată măiestriei, dar a compus opera sa din câte 33 de cânturi”, spune scriitorul Ovidiu Pecican.

La eveniment au participat studenți, cadre didactice și membri ai publicului larg și au purtat o discuție cu aceștia despre Dante și viața de scriitor.

Cei pasionați de Dante au avut ocazia să vadă la Sala Teatrului de Păpuși filmul „Infernul după Dante Alighieri” realizat de Milano Films în anul 1911.