Noutăți

Joc la Șură – sărbătoarea unității culturale tradiționale din Suciu de Sus

Temperaturile scăzute ale toamnei au adus cu sine și foarte mult optimism și chef de voie bună în comuna Suciu de Sus. Aici, într-un cadru feeric de la margine de sat, s-a desfășurat ieri – 3 septembrie pentru a 3-a oară consecutiv, Jocul la șură, una dintre cele mai valoroase tradiții recunoscute atât la nivel local, cât și în întreg Maramureșul.

Organizat sub atenta implicare a lui Ovidiu Opriș, fotograful local, cunoscut în mediul online  datorită paginii sale „Teleleu din Maramureș” sub care-și semnează activitatea, și a Liviei Neag – Nistea, artist și moderator, evenimentul a pus accentul încă de la prima ediție pe stabilirea unor conexiuni puternice și benefice între oameni:

„Evenimentul a pornit dintr-o dorință de a uni oamenii, a pornit acum trei ani. Eu m-am dezvoltat în cadrul acestei comunități și drept mulțumire, am început să facem ceva pentru ea, pentru comunitate. Am început cu o fotografie simplă, am dorit să fotografiez oamenii bătrâni din sat pentru a-i promova pe ei, obiceiurile lor. Am început să facem primul joc la șură pentru că am simțit o dezbinare totală în comunitate și am zis că să facem ceva pentru a-i reuni. Ne-am dat seama că este un potențial foarte mare nu în adulți, ci în copii, drept pentru care am și inițiat primul proiect dedicat lor: << Cărările Copilăriei>> în cadrul căruia am fost cu aceștia în drumeții. Scopul evenimentului a fost acela de a reînvia tradiția, aceea de a face port popular. Simt că prin acesta suntem oameni mai buni. În ciuda inconveniențelor care evident mai apar pe parcurs, încercăm să le înlăturăm, iar prin acțiunile noastre ne dorim să ne adunăm, să facem ceva benefic pentru oameni. La primele două interpretări artistice au fost undeva la 1.500 de oameni, probabil și mai mulți. Ne bucurăm că în locul acesta, un loc în care nu s-a întâmplat nimic și care-i unul defavorizat, am reușit să adunăm după 3 ani de zile un număr atât de mare de persoane. Deci dacă îți dorești cu adevărat un lucru, se poate orice. Încă o chestiune importantă pe care aș dori să o subliniez este aceea că tot ceea ce facem, facem cu drag și fără să așteptăm nimic la schimb, nici laude, nici nimic. Pe pagina mea <<Teleleu din Maramureș>> de exemplu, nu veți găsi imaginea noastră, a mea, ci doar munca noastră dorim să o scoatem în față. În acest fel, reușesc să adun în jurul meu oameni care mă susțin și încurajează și uite așa, împreună facem. Acesta-i jocul la șură de astăzi, a 3-a ediție”. – subliniază Ovidiu Opriș, organizatorul evenimentului.

La finalul unui drum pietruit de la marginea comunei, s-a regăsit platoul natural în care avea să se desfășoare jocul la șură, manifestarea care a făcut împrejurimea să răsune. Încă de la intrarea în acest „univers” al tradiționalului, mulțimea și-a încântat privirea cu decorul autentic specific zonei, decor care amintește de legătura strânsă a comunității cu agricultura și viața de la țară: șura împodobită cu țoale din lână, o căruță cu fân, baloți de paie așezate de jur împrejurul platoului, un loc special amenajat pentru fotografiat și scena înconjurată de sălceri.

Șura împodobită în stil tradițional

Scena, căruța și locul special amenajat pentru fotografiere

După discursul de deschidere în care au luat cuvântul: Viorel Pașca – primarul comunei, Eugen Burzo și Aurel Pop – preoți ai comunei, conf. univ. dr. Delia Suiogan – coordonator al Studiilor Culturale la Facultatea de Litere din cadrul CUNBM și Ovidiu Opriș – organizatorul evenimentului, atmosfera festivă a prins viață.

Încă de la primele două interpretări: Anda Horoba împreună cu Frații Chindriș și Alexandru Pop, în jurul artiștilor s-au făcut în doar câteva momente hore extinse pentru care a primat spiritul de veselie și de voie bună, în ciuda norilor de ploaie care se perindau pe bolta cerească. Numărul mare de persoane care au îmbrăcat straiele populare a fost unul dintre aspectele care au subliniat frumusețea evenimentului și dragostea neșubrezită a comunității față de tradiționalul autentic în care s-a dezvoltat.

Anda Horoba și Frații Chindriș
Alexandru Pop

Interpretări de senzație au susținut și artiștii: Maricica Pop Moldovan, Cornel Cupșa, Victoria Petrenciuc, Mariana Cușner, Diana Topan, Bianca Latiș, Gabriela Ungur și Gabriela Ardusătan.

Maricica Pop Moldovan
Cornel Cupșa
Victoria Petrenciuc
Mariana Cușner
Diana Topan
Bianca Latiș
Gabriela Ungur
Gabriela Ardusătan

Activitatea cultural – artistică desfășurată la Suciu de Sus, a cules aprecieri din partea publicului:

„Foarte, foarte frumos. Deci totul este la superlativ absolut. Îmi place foarte mult că văd atâta lume îmbrăcată în port popular, îmbrăcămintea noastră care ne definește ca oameni. Este păcat să se piardă tradiția dar observ că prin astfel de evenimente, la noi în Suci au început să se țese mai multe articole tradiționale. Din puțina lume care se ocupa cu lucrul acesta, acuma am văzut că lumea a reînceput să țeasă, montează războaie de țesut și lucrează așa ca pe vremuri. Foarte frumos. Mă bucur că tradiția merge mai departe.” – Anamaria Nechita, spectator.

„Am participat la toate cele trei ediții. E super. Este un eveniment tradițional, cu joc țărănesc pentru tineret, în cinstea străbunilor noștri care ne-au oferit acest obicei spre a-l duce mai departe. Le place foarte mult oamenilor și respectă cu sfințenie tradiția: se îmbracă în portul popular, așa cum trebuie să fie la orice eveniment de acest tip, de altfel.” – Alexandru Petruț, spectator.

„Este prima oară când vin și îmi place mult. Este un eveniment frumos și important pentru comunitate pentru că astfel se mai păstrează tradiția și putem să vedem cum se distrau mai demult strămoșii noștri.” – Cornelia Șanta, spectator.  

Vremea nefavorabilă care a pus bețe în roate evenimentului, suspendând o parte dintre momentele artistice, nu a reprezentat pentru petrecăreți un impediment în a-și menține buna dispoziție, căci distracția a continuat la corturile amenajate unde s-a râs, s-a cântat și distrat până la lăsarea întunericului.

Andreea Ghițiu, Florin Gherman, Gabriela Ardusătan, Ghiță Breban împreună cu instrumentiștii

Ediția din acest an a evenimentului „Joc la șură” din Suciu de Sus s-a dovedit a fi un succes pentru comunitate, reușind să mențină tradiționalul viu și înflăcărat în sufletele oamenilor, după cum bine subliniază Livia Neag – Nistea, interpret de muzică populară și gazdă a evenimentului:  „Desfășurat 3 ani la rând, evenimentul având o așa de mare amploare, este un lucru foarte important pentru zona Lăpușului și Maramureș. Este un lucru mare pentru zona noastră și este deschis oricui, pentru oricine dorește să ia parte, și cu costum popular și fără. Desigur, sperăm ca în edițiile următoare să fie din ce în ce mai multe persoane care să poarte costumul popular tradițional, din zonă sau din alte zone folclorice. Ne-am bucurat să-i vedem activi, să-i vedem la horă, chiar și la jocul popular de două persoane; au contribuit fiecare cu voia bună, cu starea de bine, energie și zâmbet să se desfășoare evenimentul exact așa cum ne-am propus. Ovidiu Opriș este cel care ne menține uniți pe cei care organizăm și ne dă sarcini foarte bine conturate ca să fie lucrul foarte eficient, și ca să putem realiza un asemenea eveniment.”

Credit foto: Arhiva personală