„Evil Dead Rise” : O nouă confruntare împotriva forțelor malefice

Credit foto: https://www.imdb.com/title/tt13345606/mediaviewer/rm1828666369/?ref_=tt_ov_i

Evil Dead Rise (Cartea morților: Posesie demonică) este un film horror american, supranatural, scris și regizat de Lee Cronin. Filmul este a cincea parte din seria de filme Evil Dead, a cărui apariție a fost anunțată încă din anul 2019 când Sam Raimi a menționat și echipa de producție a filmului: Rob Tapet – producător, Bruce Campbell – producător executiv și Lee Cronin – scriitor și regizor. Printre rolurile principale, interpretate magistral în producție se enumeră: Lily Sullivan în rolul lui Beth și Alyssa Sutherland în rolul lui Ellie. În distribuția filmului se regăsesc și Morgan Daviesc în rolul lui Danny, Gabrielle Echols în rolul lui Bridget și Nell Fisher în rolul lui Kassie. Filmul a avut premiera pe data de 15 martie 2023 la South by Southwest, urmând ca mai târziu, pe data de 21 aprilie să fie lansat în cinematografia Statelor Unite ale Americii. (1) La Cinema City Baia Mare, filmul a fost difuzat în avanpremieră pe data de 18 aprilie, în Vivo Baia Mare.

Povestea începe prin prezentarea scenei în care un grup de prieteni format din Teresa, Caleb și Jessica se relaxează la o cabană de pe marginea unui lac. Tot vibe-ul pozitiv este dintr-o dată distrus, imediat după ce o forță supranaturală pune stăpânire pe Jessica. Odată aflată sub posesia spiritului malefic, Jessica îi smulge scalpul prietenei sale Teresa și își decapitează iubitul, urmând ca mai apoi să se deruleze o scenă a levitării sale deasupra lacului.

Credit foto: https://www.youtube.com/watch?v=BqQNO7BzN08&t=66s&ab_channel=WarnerBros.Pictures

Exact cu o zi înainte de acest eveniment, Beth – tehnician, o vizitează pe sora mai mare, Ellie – un tatoo artist, care trăiește împreună cu cei trei copii ai săi: Danny, Bridget și Kassie într-un apartament din Los Angeles. Liniștea este tulburată de un cutremur acut care a provocat un crater de dimensiuni considerabile în parcarea blocului. Curios și totodată speriat de cele întâmplate, Danny investighează zona și descoperă câteva înregistrări vechi care erau de fapt incantații și o carte ilustrată cu imagini macabre, care era de fapt al treilea volum din Naturom Demonto, obiecte în jurul cărora se polarizează acțiunea filmului și care vor semăna frică, panică și moarte. Odată pornită una dintre înregistrări, forțele stihiale pun stăpânire pe Ellie, atacând-o în lift, posesie a căror urmări se manifestă prin vomă excesivă și leșinul în fața copiilor ei.

Credit foto: https://www.youtube.com/watch?v=BqQNO7BzN08&t=66s&ab_channel=WarnerBros.Pictures

După scurt timp în care Beth, sora mai mică, o așază în pat împreună cu alți câțiva vecini, crezând că a decedat, acesta este momentul în care începe cu adevărat acțiunea. În primă fază, odată ce și-a revenit, Ellie le atacă pe Beth și Bridget, folosindu-se de aparatul său pentru tatuaje și de o bucată de sticlă dintr-o oglindă spartă. Imediat după, următoarea victimă a posesiei este Bridget, pe care Beth o găsește mâncând sticlă în bucătărie.

Aceasta își atacă mătușa folosindu-se de o răzătoare, după care își înjunghie de mai multe ori fratele, pe Danny în încercarea de a-l ucide. Odată ce a reușit să pătrundă în apartament în urma unor încercări eșuate, Ellie o atacă din nou pe Beth, care iese pe coridor împreună cu Kassie în încercarea de a reuși să se salveze. Odată ajunse aici, acțiunea filmului atinge punctul culminant întrucât accentul cade asupra curajului și inventivității personajelor în încercarea de a scăpa de pericol. Demersul celor două devine din ce în ce mai îngreunat din cauza atacurilor provenite din partea vecinilor pe care Ellie i-a posedat.

Credit foto: https://ew.com/movies/evil-dead-rise-chainsaw-lily-sullivan/

Din dorința covârșitoare a demonilor de a le ucide pe cele două, Beth și Kassie, odată ajunse într-un lift, acesta începe sa fie inundat în mod inexplicabil de sânge. Odată scăpate din acest proces contracronometru de a scăpa cu viață, imediat după ce ușile liftului s-au deschis, protagonistele vor avea de a face cu un nou obstacol: o creatură sub forma unui păianjen, formată din corpurile lui Ellie și ale celor doi copii ai săi, Danny și Bridget. În finalul filmului, este prezentată scena cu un impact colosal: lupta din parcarea blocului dintre cele două supraviețuitoare, Beth și Kassie și creatură, a cărui scop este de neclintit: curmarea vieții celor două protagoniste. Astfel, după încercările repetate ale creaturii de a o ucide pe Kassie, a cărui obiect de crimă era un fierăstrău electric, Beth, într-un decor îmbibat în sânge, reușește să-și salveze nepoata cu ajutorul aceluiași obiect, împingând creatura într-un tocător de lemne aflat în apropiere, în parcarea de la parterul blocului.

Credit foto: https://screenrant.com/evil-dead-rise-cast-character-guide/

Filmul ia sfârșit prin prezentarea scenei în care imediat în dimineața post evenimentului petrecut, Jessica pe punct de plecare în vacanță, în parcare descoperă stupefiată dezordinea, urmând ca mai apoi să fie atacată de aceeași entitate care a instalat haosul în scena de la cabană, din prologul filmului.    

Abordând un stil preponderent tranșant, direct, specific filmelor cu tematică horror, filmul „Evil Dead Rise” reușește să-și impresioneze publicul amator de supranatural, prin diversitatea scenelor guvernate de suspans și curiozitate.

Din punctul meu de vedere, „Evil Dead Rise” este unul dintre filmele cu cel mai creativ conținut horror din multitudinea de filme de groază vizionate până în acest moment, prin performanța de a transpune publicul cu ușurință într-un mediu aflat sub amprenta sufocantă a misteriosului, dominat în permanență de prezența spiritelor supranaturale, întrucât da, consider că ar merita premiul pentru unul dintre cele mai creative și captivante filme horror existente în cinematografia mondială.  

(1)https://en.wikipedia.org/wiki/Evil_Dead_Rise