10 Mai, Ziua Regalității

Data de 10 mai este o zi încărcată de istorie și plină de semnificații.

La această dată, au avut loc mai multe evenimente de însemnătate în istoria noastră, iar datorită acelor evenimente, sărbatorim astăzi Ziua Regalității.

Începutul domniei lui Carol I

Regele Carol I

Sursă imagine: 10 mai inceputul domniei lui Carol – Bing

În data de 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României, Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și cel al regelui Prusiei, Wilhelm I. Principele Carol pornise spre România la sfârșitul lui aprilie 1866. Acesta părăsise castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și traversase Elveția și Austria.
În data de 8 mai 1866 ajungea cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intra în București. Începea astfel o domnie de 48 de ani, fiind și cea mai lungă din istorie.

România obține Independența față de Imperiul Otoman

sursă imagine: obtinerea independentei romaniei – Bing

    La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamația de independență față de Imperiul Otoman. Războiul de Independență, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de o contribuție decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol. Totodată, Congresul de la Berlin, din 1878, a consfințit independența absolută a României față de Imperiul Otoman.

Încoronarea Principelui Carol

Sursă imagine: coroana regelui carol 1 – Bing

Unii istorici cred că ziua de 10 mai ar trebui marcată ca una dintre cele mai faste zile din istoria națională, deoarece la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din Principat în Regat, astfel Carol devine rege al României.
10 mai, Ziua Națională
Ziua de 10 mai a fost sărbătorită ca fiind Ziua Națională a României din anul 1866 până în anul 1947.
Ca Zi Națională a fost sărbătorită de toți românii, luând parte la celebra bătaie de flori de la șosea. Celebrarea acestei zile a fost interzisă prima data în anul 1917 de ocupați Germană, iar a doua oară de regimul comunist, după ce Regele Mihai a abdicat forțat în anul 1947.

Cum sărbătorim 10 mai în zilele noastre?
Din anul 2015, data de 10 mai este celebrată oficial drept sărbătoare națională. Potrivit legii, Parlamentul, președintele țării, Guvernul și restul autorităților publice, centrale și locale organizează manifestări cultural-artistice pentru Ziua Regalității.
Cu prilejul acestei zile, Casa Regală a organizat de-a lungul timpului, o serie de evenimente publice, precum ceremonii cu depuneri de coroane, conferirea unor distincții, Maratonul Regal, concerte si multe altele.

Legenda: Principesa Margareta, custodele Casei regale a României

Sursă imagine: ziua regalitatii 2022 – Bing

Surse:Ziua Regalității 10 Mai – Semnificație și Istoric. Cum E Sărbătorită în 2022 | Libertatea

Ziua Regalităţii. 10 Mai, ziua cu triplă semnificaţie istorică (historia.ro)