1 Mai, Ziua Internațională a Muncii

1 Mai, Ziua Muncii

Ce sărbătorim de 1 Mai?
Data de 1 Mai este cunoscută ca Ziua Internațională a Muncii și este sărbătorită în mai multe țări printre care și România. Pentru majoritatea țărilor din Europa, inclusiv la noi 1 Mai este zi liberă legală, însă nu mulți dintre noi știm care este semnificația acestei zile și cum a apărut .
Cum a apărut și ce semnificații are ?
În data de 1 Mai 1886, în Chicago, Membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canada, au ieșit în stradă și au cerut ca ,,8 ore să constituie ziua legală de muncă,, . În acea zi au ieșit pe străzile din Chicago în jur de 90.000 de oameni dintre care aproximativ 40.000 erau în grevă.
Ca rezultat, câteva zeci de mii de oameni au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore fără reducerea salariilor. Această zi a devenit totuși cunoscută pe întreg mapamondul în urma unor incidente violente petrecute 3 zile mai târziu in Piața Haymarket din Chicago Sursă imagine: 1 mai 1886 – Imagini Bing
Din mulțime a fost aruncată o bombă spre coloana de polițiști în urma căreia au fost răniți 66, dintre care 7 au decedat ulterior . Poliția a ripostat cu focuri de armă si mai mulți oameni au fost răniți sau chiar uciși. În urma evenimentului 8 anarhiști au fost judecați, iar muncitorii din Anglia, Franța, Olanda, Rusia, Italia și Spania au strâns fonduri pentru a le plăti avocați.
În anul 1888, la întâlnirea Federației Americane a Muncii, s-a stabilit ca data de 1 Mai să fie data prin susținerea prin manifestații și greve a zilei de munca de 8 ore. Totuși în anul 1889, social-democrații afiliați la Internaționala a 2-a , au stabilit la Paris ca ziua de 1 Mai să fie sărbătorită ca Ziua Internațională a Muncitorilor.
În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1890 de către mișcarea socialistă. În perioada regimului comunist, de 1 Mai, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde, iar oamenii îmbrăcați in haine festive scandau lozinci și purtau pancarte uriașe.

Sursă imagine : ziua muncii romania manifestatii – Bing images

 

Sursă imagine : ziua muncii pe litoral – Bing images
Surse:
1 Mai, Ziua Muncii – Cum A Apărut Sărbătoarea și Ce Semnificație Are | Libertatea
1 mai, Ziua Muncii. Ce semnificație are această sărbătoare (realitatea.net)