Monografia localității Satu Nou de Sus
Cartea „Satu Nou De Sus file de istorie”, scrisă de Gheorghe Muntean, a fost lansată duminică, 03 decembrie 2023, în incinta Bisericii Ortodoxe “ Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Nou de Sus.
Ivitații de seamă au fost: Gheorghe Muntean- autor; Sorin Todoran- directorul casei de cultură al orașului Baia Sprie; Ștefan Sarca – viceprimarul orașului Baia Sprie cel care a avut inițiativa pentru elaborarea acestei lucrări; Sebastian Alin Bîrda – primarul orașului Baia Sprie; Ionuț Todorca- preotul paroh la Parohia “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” Satu Nou de Sus; Ștefan Marinca – doctor inginer; ; Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii Județene „ Petre Dulfu” Baia Mare; Vasile Augustin – preot doctor.
Pe lângă acești invitați de seamă au fost prezenți zeci de localnici ai satului, de toate vârstele, dornice să afle cât mai multe lucruri despre satul lor și despre ceea ce se află în această carte înainte de a o lectura.
Cartea „Satu Nou De Sus file de istorie” a apărut la Editura Marist Baia Mare și cuprinde o monografie a satului în 4 capitole: Satul, Pimul Război Mondial, Religia și Învățământul, toate acoperind 352 de pagini.
Autorul acestei cărți s-a născut la 16 martie 1965 în satul Vadul- Izei din județul Maramureș care stabilit după casătorie în orașul Baia Sprie, devine interesat de istoria locului.
Gheorghe Muntean transformă această pasiune în file de istorie de aceea îl regăsim în titlurile: Negreia, satul de sub Mogoșa; Oameni ai Șișeștiului; Unde sunt cei ce nu mai sunt. Povestea Șișeștenilor în Primul Razboi Mondial; Orașul Baia Sprie în perioada Marelui Razboi (1914- 1918); Cronica Parohiei greco- catolice Baia Sprie; Baia Sprie în perioada interbelică; Contribuția românilor din Baia Sprie, Satu Nou de Sus, Tauții de Sus și Chiuzbaia la Marea Unire.
Scriitorul susține că această carte este de fapt o poveste în care personajele sunt moșii și stramoșii satului, iar îndemnul său ar fi ca această povste să continue ca și viitorii localnici a acestui sat sa-și cunoască originile.
Deoarece suntem în postul Craciunului și locul evenimentului a fost în biserică, la sfârșitul lansării toată lumea a cântat colinda „O ce veste minunată”. Înainte de a pleca invitații au fost serviți cu bunătățuri alese la sala de evenimente a localității.
Răsfoind această carte îți aduce zâmbetul pe buze, deoarece acest sat are o istorie frumoasă și foarte bogată, pot spune că sunt mândră că fac parte din acest sat, mic dar de poveste.
Sursă foto și text : OANA Tămaș