Noutăți

Eveniment cultural realizat de profesorul Gelu Sabău la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”

Cartea „De la Romantism la Național – Comunism. Încercare asupra modernității românești” a fost lansată joi, 13 octombrie, 2022, ora 17:00, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, sub atenta prezență a zeci de oameni.

În gradenele sălii, dornice de a asista la evenimentul care avea să dezvăluie în premieră subiectul și originile cărții, în sala de conferințe a bibliotecii au fost prezente persoane din diverse categorii sociale, începând de la studenți de toate vârstele, profesori universitari, până la jurnaliști, precum și alte categorii de oameni pentru care subiectul cărții a stârnit interes. Din rândul invitaților de seamă, printre cei prezenți la pupitru, se enumeră cadre didactice de la Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Iovan Drehe, Andrei Alexandru Achim și Florian Roatiș, dar nu în ultimul rând, însuși autorul cărții, universitarul bucureștean de origine maramureșeană, Gelu Sabău.

Cartea profesorului Gelu Sabău

Anul 2021 este anul în care cartea vede lumina tiparului pentru prima dată, la Editura Institutului European de la Iași, având în conținut un număr de 505 pagini, 3 părți și 15 capitole. Capodopera, susține profesorul Florian Roatiș, succede altor două cărți: „Ceilalți moderni. Antimodernii. Cazul românesc” , de Oana Soare și „Geneza leninismului romantic” , de Emanuel Copilaș, carte care a reprezentat o veritabilă sursă de inspirație pentru autorul Gelu Sabău în a-și da viață propriei sale cărți.

Originar din Baia Mare, doctor în filosofie al Universității din București, profesorul Gelu Sabău a ținut un discurs în fața publicului spectator, în contextul căruia a dorit să prezinte tematica abordată, precum și motivele care stau în spatele tematicii cărții: „Doresc să demonstrez felul în care modernitatea românească se așează, mai degrabă, în termenii în care romantismul gândește modernitatea, și în acest sens, sigur contestă multe realități, multe concepții iluministe. Modernizarea construiește niște excrescențe în organismul viu al societății, îmbolnăvindu-l. În siajul libertății pozitive s-a construit modernitatea și Statul român modern” , a declarat autorul.

Autorul cărții, Gelu Sabău, în timpul prezentării

„De la Romantism la Național – Comunism. Încercare asupra modernității românești” – o perspectivă filosofică

Pe lângă toate personalitățile de elită care au avut un cuvânt de spus în legătură cu specificul cărții, cel care a luat cuvântul și al cărui discurs a încununat evenimentul a fost Iovan Drehe, lector universitar doctor la Centrul Universitar Nord Baia Mare, al Universității Tehnice din Cluj–Napoca, care a oferit o cheie originală de interpretare a cărții. Astfel, conform celor susținute de acesta, autorul vorbește în conținutul cărții despre viziunile pe care omul le are asupra lumii, poate să le analizeze și să le compare: „Cartea ne poate ajuta să înțelegem cum am ajuns în epistema noastră naturală, și să ne dăm seama că epistema din anii ’90 era diferită, cea din perioada lui Ceaușescu a fost diferită, cea din perioada comunistă, dinainte de Ceaușescu, a fost diferită, cea interbelică a fost diferită (…) ne putem da seama cum a fost posibilă trecerea de la o viziune asupra lumii la alta, și chiar putem compara cu ce se întâmpla în vest și în ce măsură am adoptat ceea ce era în vest. Putem înțelege de ce am adoptat anumite lucruri, de ce le-am adoptat doar parțial și de ce am refuzat să acceptăm altele, și abia atunci vom ajunge să înțelegem de ce anti-modernismul românesc nu seamănă deloc cu anti-modernismul din vest”, a declarat Iovan Drehe.

Cartea se adresează, în special, cercetătorilor, specialiștilor din domeniul filosofiei politice, a științelor politice, dar, bineînțeles, este o carte a cărui subiect stârnește curiozitate atât studenților interesați de istorie și de modernitatea românească, cât și publicului larg.

Pentru a putea fi lecturată, cartea se poate achiziționa atât online, cât și fizic, găsindu-se pe rafturile tuturor librăriilor din țară. De asemenea, se găsește în colecția Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Update: