Pădurile de castan afectate de cancerul scoarței,din vecinătatea municipiului Baia Mare vor fi salvate prin replantare anuală

Potrivit Agerpres.ro, zona forestieră Baia Mare, care aparține primăriei, administrează 9.000 de hectare de teren, din care o mare parte este dominată de castani. Cercetarea care vizează salvarea castanelor a fost realizată de experți ai Institutului de Cercetare și Amenajări Silvice Brașov, cu participarea angajaților din zona forestieră Baia Mare. Peste 200 de voluntari, în principal tineri și sportivi, au participat la ultimul eveniment de plantare a castanilor. În fiecare an, în oraș se organizează o sărbătoare a castanelor cu activități culturale, muzicale, sportive, sociale și economice.

Sursa foto: seminte1

Primarul Cătălin Cherecheş a anunţat că pădurile de castani de lângă municipiul Baia Mare vor fi regenerate în fiecare an prin plantare şi tratamente corespunzătoare.

„Anul acesta am plantat castani într-o zonă grav afectată de furtună pe Valea Usturoiului. Facem eforturi susţinute pentru a recupera castanii distruşi prin plantări anuale, regenerare naturală cu gândul că acest copac, simbol al oraşului, trebuie salvat cu orice preţ. (…) În urmă cu 20 de ani, suprafeţe mari de castan au fost distruse, afectate de un aşa numit cancer al castanului, boală care afectat copacul de la rădăcină spre coroană şi într-un final duce la uscarea acestuia. O finanţarea europeană din ultimii ani şi implicarea specialiştilor în găsirea unor tratamente adecvate a dus până la urmă salvarea multor copaci. Studiile specialiştilor ne-au fost de mare folos şi împreună am reuşit să salvăm o bună parte dintre arborii deja afectaţi”, a spus Cătălin Cherecheş.