Noutăți

5 Recomandari de lectură care abordează ca subiect diferite probleme din societate

  • probleme abordate – descoperirea sinelui, judecata rapidă a omului, probleme de familie, construirea viitorului

Prima recomandare care va deschide acest articol este cartea “Acolo unde cântă racii” de Delia Ownes, care să fiu sincer, a fost o lectură mai grea datorită almaganului de detalii legate de peisaj și trecutul personajului principal. Kya Clark sau cum este numită de localnici “Fata Mlaștinii”, ajunge să fie părăsită încetul cu încetul de toată familia ei. Ascunsă în pădure Kya este nevoită să reziste și să se autoeduce astfel încât viața ei să poată continua. Zvonurile despre această fată ajung să tulbure orașul Barkley iar când o crimă ajunge să fie comisă, localnicii imediat o bănuiesc pe Kya. Delia Owens pictează un peisaj luxuriant în care o biată fetiță ajunge să își construiască nu doar o carieră ci și o viață din nimic.  

  • probleme abordate – descoperire sinelui, acceptarea sexualității, coming out, probleme în liceu de tip bullying

“Simon și planul Homo Sapiens” de Becky Albertalli este o carte pentru tineri foarte faină, care are o ecranizare de succes numită “Love Simon”. Cartea prezintă poveste lui Simon, un adolescent normal, însă cu un secret pe care nu este pregătit încă să îl dezvăluie lumii. Simon este acea persoana care ar putea fi prietenul cel mai bun al fiecăruia și am îndrăgit cât de real este conturat, are calități și defecte ca oricine iar teama lui de a nu distruge singurul lucru bun care i s-a întâmplat este atât de reala încât ești alături de el pe tot parcursul lecturii. E-mailurile de la un băiat cu pseudonimul Blue ajung să îi facă zilele mai frumoase însă pe parcurs ce acestea continua, Simon este pornit să afle identitatea lui Blue dar totul se poate nărui când aceste e-mailuri ajung în mâinile cui nu trebuie. Recomand această carte, o ador pe Becky are un stil de a scrie atât de drăguț încât este o plăcere să parcurgi povestea și să îl cunoști pe Simon. 

“El vorbea despre oceanul dintre oameni. Și despre cum întregul scop al tuturor lucrurilor e de a găsi un mal spre care să merite să înoți.”

  • probleme abordate – rasism, acceptarea sinelui, depășirea depresiei, probleme în liceu de tip bullying

“Oceanul care ne desparte” este un titlu perfect de citit într-un weekend în care vreți să vă relaxați cu o lectură rapidă și specială. Romanul a fost atât de frumos! Se abordează subiecte sensibile din societatea actuală cum ar fi rasismul și bullying-ul. Scopul cărții este cu siguranța cel de a deschide ochii cititorului în legătură cu câteva aspecte sociale, toate acestea transmise prin povestea lui Shirin , o adolescenta musulmană care ajunge să se detașeze de tot ce o înconjoară datorită durerii care îi este oferită. Simplul fapt că respiră ajunge să fie un deranj pentru majoritatea oamenilor din societate și asta e este un fapt foarte trist. Știam ca îmi va plăcea modul în care este scrisă cartea datorită seriei “Atingerea lui Julette” scrisă tot de Tara, însă am simțit acest volum mai aproape de inima ei.  

  • probleme abordate – politică, lgbtq, acceptarea sinelui, relație de familie

„Roșu, alb și sânge albastru” de Casey McQuiston, un roman lgbt adolescentin foarte bun. Autoarea a conceput o carte cu adevărat unică, o poveste de dragoste diferită însă plasată într-un mediu politic, mai exact în sânul unor familii extrem de importante. Facem cunoștință cu Primul fiu al Statelor Unite ale Americii și Prințul de Wales, moștenitorul Casei Regale a Marii Britanii. Povestea se conturează în acest mediu unde fiecare mișcare pe care o faci greșită poate să îți ruineze cariera, însă iubirea își face loc și aici find cheia tuturor problemelor.

  • probleme abordate – izolare, carantină, lgbtq, descoperirea sinelui, prietenie

Ultima carte din această listă este “Sălbaticele” de Rory Power, un thriller unic care ma ținut în priză pe tot parcursul acțiunii. M-a uimit unicitatea povestii, nu am mai întâlnit ceva de genul acesta. Cartea prezintă o scoală de fete pe o insula îndepărtată care a intrat în carantină din cauza unui virus numit Tox. La fiecare dintre fete se manifestă altfel, de la o coloană în plus până la două pulsuri. Fetele trebuie sa aibă grija una de alta, viața lor putând să fie încheiată oricând. Personajul principal al povestii este Hetty care la dispariția prietenei ei Byatt trebuie să își asume riscuri, chiar sa încalce carantina, iar secretele și minciunile pe care ajunge să le descopere o vor schimba pentru totdeauna. Foarte bine scrisă cu un mister pe care ți-l dorești să îl afli, “Sălbaticele” nu te va dezamăgi cu siguranță

Notă – fragmente preluate de pe blog personal.