Noutăți

Ciclismul ca sport ideal pentru sănătatea organismului uman

Din ce în ce mai multă lume este preocupată astăzi de aspectul fizic, însă marea majoritate a oamenilor pierd din vedere esențialul cu privire la aspectul și sănătatea corpului uman și în special a acestuia ca organism.

Pentru ca un organism să fie sănătos acesta trebuie să funcționeze optim, toate organele trebuie să funcționeze în mod normal și regulat. Eficiența funcțională și metabolică a unui organism pornește de la nivelul celulelor, iar sănătatea acestuia este menținută într-o stare de echilibru prin știință și practică medicală, dar în mod deosebit poate fi îmbunătățită prin efort individual.

O formă fizică bună este dată de o condiție fizică bună, iar la condiția fizică contribuie factori precum mediul, stilul de viață și asistența medicală, dar în mod deosebit o condiție fizică bună în final se rezumă la capacitatea corpului de a respira și de a rezista la efort în general.

Oxigenarea întregului organism se face posibilă prin sistemul circulator, cardiovascular și respirator, a căror performanță este antrenată exclusiv de efort, mai exact spus corpul ori organismul trebuie determinat să facă un aport mai mare de oxigen și totodată să prelucreze mai bine acel aport.

Ciclismul este activitatea cea mai reprezentativă care servește acestui scop, acționând în mod direct spre imbunătățirea condiției fizice, iar ca efect secundar aceasta determină corpul spre împlinirea potențialului genetic privind înălțimea, densitatea și duritatea structurii osoase, dar și calitatea masei musculare și, în definitiv, duce de la buna funcționare la funcționarea performantă a organismului.

Despre ciliști se spune că sunt cei mai în formă oameni de pe planetă, și pe bună dreptate, pentru că în ciclism se urmăresc tocmai acești prametri foarte bine decupați și definiți, dintre care cu caracter general și totodată reprezentând situația ideală sunt Scăderea în greutate, Îmbunătățirea condiției fizice și Asigurarea unui echipament potrivit care să servească acestor două scopuri.

În ce privește imbunătățirea condiției fizice, se are în vedere performanța sistemului circulator, cardiovascular și respirator, pentru care se realizează două tipuri de antrenament, un efort susținut pe anumite intervale de timp, și anduranță adică kilometri efectivi pe bicicletă.

Iar în plan secund se urmărește o bună flexibilitate a corpului pentru care se efecuează programe de stretching, yoga și gimnastică. Așadar cu cât condiția fizică este mai bună în acest sens, cu atât se respiră mai bine, și cu cât se respiră mai bine cu atât se este mai multă putere și rezistență.

În ce privește scăderea în greutate, orice kilogram în plus pe lângă greutatea ideală este de prisos, de aceea se urmărește ca indicele de greutate să nu-l depășească pe cel de înălțime, ba mai mult, se urmărește o diferență de la 5 la 8 unități între înălțime și greutate. De exemplu un individ cu o înălțime de 1,80m va avea în situația ideală între 72 și 75 de kilograme.

În ce privește asigurare echipamentului, pentru eficiență, se urmăresc utilizarea unui set de roți performante care înseamnă un material flexibil în compoziție – aluminiu sau fibră de carbon – și dotate cu anvelope corespunzătoare suprafeței de rulare, pentru care se urmărește o inflație în funcție de greutatea totală (ciclist + bicicletă); componente de calitate însemnând o bună densitate și flexibilitate a materialului care să aducă avantaje din punct de vedere al greutății și durității acestora; o transmisie generoasă din punct de vedere al opțiunilor de trepre de viteză și în ultimă instanță un cadru de biciletă potrivit fizionomiei ciclistului; în timp ce pentru realizarea unor performanțe marginale se au în vedere menținerea unei poziții aerodinamice, îmbrăcăminte și accesorii cu caracteristici aerodinamice.

Pentru mai multe informații, în amănunt, cât și pentru a fi la curent cu noutățile din lumea ciclismului se pot consulta atât surse medicale, diverse articole și publicații cât și urmărirea sezoanelor competiționale difuzare de programele de televiziune dedicate sportului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *