Noutăți

Ziua Shakespeare

Pe data de 23 aprilie comemorăm naşterea marelui dramaturg şi poet englez William Shakespeare (1564-1616). Acesta provenea dintr-o familie respectabilă şi a fost educat la o şcoală primară gratuită în Stratford, unde a studiat latină şi gramatică elementară, aceste materii fiind standardizate printr-un decret regal al vremii. Pe lângă îndeplinirea atribuţiilor sale de elev, Shakespeare era interesat și de teatru. Se consideră că studiile sale se opresc la nivelul gimnazial deoarece nu există dovezi cu privire la continuarea acestora în mediul academic, universităţile fiind rezervate pentru cei care proveneau din familii de clasă socială superioară.

Îşi începe cariera pe scena londoneză, unde piesele sale au început să fie interpretate în jurul anului 1592. În această perioadă era deja considerat a fi un dramaturg renumit pentru că a fost atacat de critici. În 1599, Shakespeare, împreună cu un grup de actori, şi-a înfiinţat propriul teatru pe care l-a numit “Teatrul Globe”.

Cu toate că implicarea sa în lumea teatrului este remarcabilă, nu trebuie să ne scape din vedere contribuţia lui ca poet. Cea mai veche publicaţie şi cea mai bine vândută lucrare a sa este “Venus și Adonis” (1593), care a fost publicată în 10 ediţii între anii 1594 și 1602. În această operă, Shakespeare reia povestea clasică din mitologia greaco-romană în care Venus zeiţa iubirii încearcă să-l seducă pe tânărul vânător Adonis, dar este respinsă de acesta. Apoi acesta este ucis de un mistreţ într-o expediţie de vânătoare. Datorită popularităţii acestei lucrări, la scurt timp după aceasta publică “Siluirea Lucreției” (1594) care, de asemenea, s-a bucurat de un succes răsunător. Shakespeare a fost un dramaturg şi scriitor activ până în anul 1613 când și-a scris ultimele piese. Spre finalul carierei sale de scriitor, Shakespeare și-a concentrat munca pe tragedii. În această perioadă, care este recunoscută drept cea mai bună epocă a dramaturgului, el a scris lucrări precum “Hamlet”, “Othello”, “Regele Lear”, “Coriolanus” sau “Macbeth”. Aceste lucrări au în continuare o influenţă considerabilă în producţiile actuale cinematografice, teatrale dar şi în domeniul literaturii. Aici puteţi găsi informaţii suplimentare despre biografia şi opera sa.

Venus şi Adonis