Ultima zi de weekend din jumătatea lunii lui Cuptor, s-a încheiat într-un mod grandios pentru locuitorii comunei Băiuț. Aici, într-un „cadru feeric” conform Vioricăi Maciuc, primarul localității, s-a desfășurat cea de-a doua ediție anuală a festivalului „Trecui Dealul la Băiuț”, o sărbătoare – centralizator al valorilor istorice locale, a căror organizatori au fost Primăria Comunei Băiuț, în parteneriat cu Asociația Culturală „Petreușii”. Organizat în incinta Stadionului „Minerul”, sub atenta privire și implicare a unui număr impresionant de participanți, evenimentul și-a dorit și o promovare a frumosului patrimoniului cultural, împletind tradiționalismul românesc, cu cel maghiar prin: prezența unor standuri cu produse tradiționale realizate de meșteri populari, atât articole vestimentare, accesorii, cât și obiecte sculptate manual din ceramică; standuri cu roci și pietre prețioase oferite spre vânzare, obținute din zona localității Băiuț, areal vestit grație minei, o sursă bogată de zăcăminte naturale regăsite aici: Cuarț, Dolomit, Cacit negru, Trandafirul Deșertului ș.a.m.d. Tot aici, s-au regăsit și standuri cu celebrul desert, specific zonei – kürtőskalács, dar și cu jucării pentru cei mici.
În aceeași sferă a promovării autenticității zonei, dincolo de varietatea de posibilități aflate la îndemâna publicului, epicentrul evenimentului l-a reprezentat însă momentele muzicale desfășurate pe scenă, realizate de artiști și ansambluri tradiționale de notorietate din Maramureș, Cluj, Bistrița – Năsăud, Vâlcea, Satu Mare etc. Programul artistic a adus în fața publicului, în mod gradual, splendoarea specifică Maramureșului și nu numai, începând cu muzică tradițională românească, dansuri și cântece cu specific maghiar, country, până la muzică folk. Astfel, începând cu ora 13, după discursul de deschidere al primarului comunei, Viorica Maciuc, au luat cuvântul mai multe personalități: Bota Călin Ioan, deputat în Parlamentul României, Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș, Cristina Buda, primar al comunei Lăpuș și Walter Ubelhart, scriitor.
Anca Lobonț, moderatoarea evenimentului, a anunțat rând pe rând performerii care urmau să urce pe scenă și care, în ciuda soarelui ce strălucea precum o torță, au reușit să anime atmosfera, ridicând oamenii de sub umbrelele sub care erau adăpostiți. Dintre aceștia amintim: Gașpar Adrian – interpret de muzică populară; Grupul feminin „Szuper csapat Kolto” din Coltău care au interpretat un moment de dans cu specific country, dar și unul muzical în limba maghiară; Alexandra Delia Bârsan; Grupul de dansuri svăbești „Gaute Laune” din Satu Mare, Raisa Vlășan, Marian Pavel Buda, Ansamblul „Păstrătorii Tradiției” din Tăuții Măgherăuș împreună cu solistul vocal Florin Verdeș; Ansamblul Tradiții Maramureșene din Baia Mare care a interpretat și un dans țigănesc; Alexandru Pugna; Ansamblul „Păunița”; formația fraților Petreuș și Corala „Armonia” din Baia Mare, care au reinterpretat în varianta proprie cântecul popular, al cărui nume îl poartă și festivalul, „Trecui dealul la Băiuț”.
Pe parcursul zilei, între momentele artistice, s-a desfășurat și o tombolă cu premii organizată de reprezentanți ai brand-ului de produse cosmetice, Avon.
Odată cu lăsarea serii, evenimentul a căpătat o nouă înfățișare, întrucât după realizarea momentelor artistice cu specific tradițional, a urmat un concert de muzică pop – folk realizat de Marta Onilă și instrumentistul său, Mattias Eskilsson.
Punctul culminant al acestui magnific eveniment a fost susținut de două dintre cele mai cunoscute și îndrăgite trupe de muzică folk din țară: formația „Road Players Band” care au interpretat melodii în limba maghiară și trupa de muzică folk „Compact”. Momentul artistic, acompaniat de o mare de lumini, a creat o atmosferă extraordinară, asemenea spectacolelor internaționale.
Comuna Băiuț, prin realizarea acestui tip de eveniment, își dorește o mai mare valorificare a istoriei culturale aferente acestui colțișor de „la capătul lumii”, prin îmbinarea tradiționalismului maghiar cu cel românesc, dar și prin conștientizarea în mintea cetățeanului cu privire la importanța zăcămintelor naturale pe care munții Maramureșului le găzduiește, importanță despre care am putea spune că însuși Octavian Goga vorbește în poezia sa „Munții Nostri”, prin citatul: „Munții noștri, aur poartă”.
Credit foto: Alexandru CHIRA