Semnificația sărbătorii de Florii:
Duminica Floriilor, cunoscută și sub numele de „Florii”, este primul praznic împărătesc care nu are o dată exactă în calendar, sărbătorindu-se mereu cu o duminică înaintea Sărbătorilor Pascale la creștinii ortodocși.
De Florii, creștinii celebrează „Intrarea Domnului în Ierusalim”, călare pe un asin în zilele dinaintea patimilor, fiind întâmpinat de către creștini cu ramuri de salcie în mână. Eveniment important care este menționat în toate cele patru Evanghelii după Matei, Marcu, Luca și Ioan.

Floriile deschid și cea mai importantă săptămână din Postul Mare, numită și „Săptămâna Patimilor” sau „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Conform rânduielilor bisericești, pe parcursul acestei săptămâni, în biserici se oficializează seară de seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii până în noaptea de Înviere.
Tradiții și obiceiuri:
La fel ca orice sărbătoare creștină și ziua de Florii are anumite tradiții și obiceiuri din moși strămoși pe care oamenii le păstrează și în zilele noastre.
Pentru prăznuirea Intrării Domnului în Ierusalim, creștinii participă Duminica la Liturghie având în mână ramuri de salcie sfințită pe care le atașează la icoane sau la ușile și ferestrele gospodărești pentru a păstra rânduiala postului. Ramurile sfințite se păstrează pe tot parcursul anului, fiind folosite cu credință în combaterea anumitor boli.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/florii-2023-semnificatia-sarbatorii-traditii-si-obiceiuri-pentru-duminica-floriilor-2307207
Printre nenumăratele obiceiuri se numără și „ursita” prin care fetele aflau cu ajutorul mai multor procedee, dacă se vor căsători sau nu în anul respectiv. Tot de Florii, mărțișorul purtat până în această zi este pus pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceș, iar zestrea este scoasă afară pentru a fi aerisită.
De asemenea, la miezul nopții se fierbe busuioc în apă, iar dimineața fetele trebuie să se spele pe cap cu această fiertură pentru a le crește părul frumos și strălucitor. Apa care rămâne se toarnă la rădăcina unui păr, în speranța că băieții se vor uita după ele, ca după un copac înflorit. În popor se mai spune că cine îndrăznește să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată și sfințită, riscă să albească.
Numele cu specific de floare:
În această zi, toți oamenii care au nume cu specific de floare, dar și alte derivate sunt sărbătoriți și felicitați cu prilejul acestei ocazii.