Mijloacele de relaxare pot varia în funcție de preferințele fiecărei persoane. De exemplu, putem viziona filme, să ne jucăm pe calculator sau consolă, putem asculta muzică, putem socializa, în viața reală sau online, putem să ne retragem și să practicăm dezvoltare personală, putem practica un hobby precum gătitul, cititul, scrisul, compusul de muzică sau pictura, putem să combinăm mai multe activități, putem face excursii, sau putem să folosim substanțe care ne-ar putea relaxa luate în doze moderate. Acestea se pot clasifica în funcție de mai multe criterii. De exemplu, implică folosirea dispozitivelor electronice sau nu, implică socializarea sau nu, implică folosirea unor substanțe sau nu.
Alegerea mijloacelor de relaxare nu depinde doar de preferințele peroanelor ci implică și alți factori precum cei economici, sociali, climatici. În funcție de utilizarea mijloacelor electronice, unii oameni preferă să se relaxeze utilizând un calculator personal, tv, pentru a se juca, vizualiza filme, asculta muzică sau pentru a face excursii vizuale în muzee și locuri virtuale.
Cei care nu preferă acest mod, doresc să meargă la teatru, să practice jocuri de societate, să asculte muzică live, să facă excursii reale. De asemenea, unii se relaxează mult mai bine individual, iar alții preferă relaxarea socială. Spre exemplu, eu mă relaxez ascultând muzică acasă, citind individual, deoarece sunt o persoană mai introvertită și prefer să mă izolez pentru liniștea mea interioară în cameră și să meditez asupra tuturor lucrurilor din jur.
Cum e de așteptat, nu toată lumea va apela la aceleași mijloace de relaxare, fiecare dintre noi având preferințe și căutând mijloacele cu care suntem de acord (pentru care avem argumente pro) și evitându-le pe cele pe care le vedem într-o lumină negativă (pentru care avem argumente contra).
Rețelele de socializare sunt realizate cu scopul comunicării între indivizi, însă conexiunea autentică dintre oameni a scăzut considerabil deoarece digitalizarea a luat amploare devenind principalul mod de creare și menținere a relațiilor precum și un mijloc de comunicare verbală.
Aceste rețele au obiective diferite, unele fiind consacrate împărtășirii de fotografii (precum Pinterest, Instagram), filme sau înregistrări video (Youtube, Facebook), gânduri (Facebook, Twitter), iar altele pentru managementul carierei profesionale (LinkedIn). Toate au în comun conexiunea între indivizi, bazată pe asemănări de interese, activități și relații virtuale. Însă, există atât avantaje cât și dezavantaje în lumea Internetului. Să începem cu avantajele.
Un exemplu de avantaj ar fi că acestea contribuie la creșterea activității sociale a individului, astfel formându-se noi relații. Păstrarea acestor relații este relativ ușoară, deoarece îi oferă utilizatorului oportunitatea de a comunica cu persoanele dragi chiar și la mii de kilometri distanță, ceea ce permite ca utilizatorii să fie informați cu privire la evenimentele din viața reală. Cei care caută un loc de muncă, cum ar fi de exemplu studenții, șomerii sau persoanele care vor să intre pe piața muncii, au posibilitatea să acceseze Internetul pentru a se informa cu privire la jobul dorit.
Unor persoane le este dificil să se exteriorizeze în viața reală, iar rețelele sociale contribuie la creșterea încrederii de sine, fiind totodată permis anonimatul, ceea ce oferă șansa de a-ți destăinui sentimentele, trăirile, gândurile, fără a fi judecat.
De asemenea persoanele pot beneficia de divertisment, cum ar fi de exemplu: jocuri, muzică, filme. Majoritatea persoanelor preferă aceasta deoarece în acest mod se detașează de toate grijile cotidiene.
Dar putem identifica și dezavantaje pentru că rețelele sociale ascund și unele capcane, utilizatorii fiind astfel pândiți de potențiale pericole. Comunicarea este gratuită și rapidă, ea poate fi utilizată oriunde și oricând, însă își pierde valoarea dacă înlocuim discuțiile față în față cu celelalte persoane, atunci când avem de ales.
Însă din cauza acestor rețele, scade calitatea relațiilor iar termenul de “prieten” își modifică înțelesul și își pierde semnificația. În ultimii ani, viața cotidiană a devenit foarte comodă, oamenii s-au obișnuit să găsească tot ceea ce au nevoie pe Internet fără a mai depune nici un efort. Mulți aleg să comunice mai degrabă de acasă decât să iasă la o întâlnire cu prietenii.
Mesajele au devenit tot mai scurte, sunt folosite emoticoane și prescurtări, care ar trebui să redea starea reală a partenerului de discuție, însă nu putem observa accentul, mimica și intonația adevărată a acestuia. Folosind rețelele de socializare putem pierde noțiunea timpului, care este foarte important, acestea acaparându-ne tot timpul liber și energia. Ajungem să preferăm aceste rețele în loc să ne întâlnim cu familia și prietenii. În loc să fim dornici să învățăm lucruri noi, ajungem să stăm ore sau chiar zile întregi în fața telefoanelor, calculatoarelor, și uităm să mai fim atenți la cei din jur, în cazuri extreme uitând și ne noi înșine.
Având în vedere existența argumentelor pentru și împotriva utilizării rețelelor sociale, putem să ne dăm seama că acestea sunt benefice dacă știm să le folosim moderat, dar dacă exagerăm ar fi posibil să ne aducă dezavantaje. Acestea distrug calitatea relațiilor interpersonale, prieteniilor și conexiunilor reale. Ele oferă un paravan după care să ne ascundem mai bine emoțiile, gândurile, sentimentele însă nu contribuie la soluționarea problemelor personale. O bună parte a problemelor sunt cauzate de exagerarea și folosirea greșită a acestora. Trebuie să fim conștienți de pericolele care pot apărea în orice moment și să ne alegem cu grijă cercul de prieteni virtuali, cu care împărtășim unele informații personale.
O prezentare structurată a pozițiilor pro și contra rețele sociale poate fi găsită aici.