Un fantasy de epocă cu o coloristică victoriană fără cusur: Londra anilor 1878 se scaldă în lumina lămpilor cu gaz, în sunetul trăsurilor trase de cai şi a râului Tamisa, care acompaniază, liniștit dar sumbru, fiecare colțişor al oraşului.
“Îngerul mecanic” de Cassandra Clare este primul volum dintr-o trilogie care a cucerit milioane de cititori, intitulată “Dispozitive Infernale”, şi care a deschis mai larg porțile acestui univers fantastic, care în momentul de față se bucură de 16 cărți traduse la noi în țară.

Cassandra Clare s-a născut la Teheran, în Iran, din părinți americani. O mare parte din copilărie şi-a petrecut-o călătorind, astfel încât, până să împlinească zece ani, a locuit în Anglia, Franța şi Elveția. Cum familia ei se muta foarte frecvent. cărțile au ajuns să fie prietenii ei de nădejde. În 2004 inspirată de peisajul urban al Manhattanului, locul său favorit din New York a început să scrie “Oraşul Oaselor”, romanul ei de debut. Succesul pentru Clare a apărut imediat bucurându-se în momentul de fată de topurile în materie de vânzări din întreaga lume cu fiecare lansare de carte.
Nu voi exagera când spun că seria “Dispozitive Infernale” este, posibil, cea mai bună lucrare a ei fiindcă de la personaje până la micile detalii totul este într-o armonie perfectă. Facem cunoştință cu niște personaje de neuitat: Tessa, Will și Jem, un trio formidabil care vă va intra în suflet şi va sta acolo cât mai mult timp posibil. Cu o intrigă bine gândită, Clare reuşeşte să contureze o lume ascunsă de vederea omului, însă care este în strânsă legătură cu aceasta. Plimbările în parc și ceaiurile după-amiezii sunt acompaniate de lupte şi momente de tensiune unde un mister pulsează mai tare cu fiecare pagina citită. Tessa Gray, o adolescentă de şaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-și revedea fratele şi a începe o viață nouă alături de el. Destinația ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ce nu știe Tessa este că o va aştepta ceva terifiant în Lumea de Jos a Londrei, unde diferite creaturi supranaturale mişună pe străzile întunecate şi poleite. Numai vânătorii de umbre, războinici trimişi de îngeri să protejeze lumea de demoni, reuşesc să păstreze ordinea în acest haos.
Răpită de misterioasele Surori întunecate, membre ale unei organizații secrete numite clubul Pandemonium, Tessa ajunge să reziste agățată până și de ultimul firicel de speranță. Descoperind un talent pe care nu ştia că îl posedă, Tessa ajunge să fie cheia unui plan mult mai amplu decât îşi închipuie ea, un plan care poate să distrugă ce a mai rămas bun pe lume.
Increderea ajunge să fie o monedă de schimb, iar când aceasta este pusă sub semnul întrebării, urmele gravează adânc în poveste, schimbând-o iremediabil. Fără prieteni şi cu viața pusă în pericol, Tessa este nevoită să se refugieze la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să îi găsească fratele dacă ea va coopera cu ei.
Tessa descoperă o fascinație în doi vânători de umbre cu care ajunge să se împrietenească: Will, cel cu păr negru și ochi albaștri, cu o personalitate schimbătoare și un comportament care îi tine pe toți la distantă, și Jem, a cărui frumusețe fragilă ascunde un secret devastator. Cei trei trebuie să îsi păzească spatele reciproc, astfel încât întunericul să nu se abată asupra lor şi să le răpească tot ce au mai drag pe lume.

Ajungem să călătorim în această serie cu ajutorul personajelor din “Îngerul mecanic”, care face introducerea în lumea fantastică a seriei “Dispozitive Infernale”, și aflăm despre pericolul care pulsează pe străzile întunecate ale Londrei. Urmează apoi “Prințul mecanic”, volumul doi, care deschide porțile spre caracterul misterios al lui Will şi vulnerabilitatea unui suflet rănit, iar “Prințesa mecanică” încheie trilogia, oferind acel final epic pe care cititorul îl caută la o serie fantasy de calitate.
Sub atenția lui Will, Jemn şi Tessa, Londra se deschide în fața cititorului, cu peisaje memorabile puse într-o lumină timpurie și bine documentată. Este superb ceea ce a reuşit să conceapă Cassie, autoarea acestei cărți incredibil de frumos scrise, plină de citate din poezia vremii și cu momente înduioșătoare.
“Îngerul mecanic” și restul volumelor din trilogie sunt, în acelaşi timp, un catalog de lectură, dar şi o hartă turistică.
Dacă doreşti să intri în această lume de neuitat şi să afli povestea celor trei personaje, nu îți rămâne decât un lucru de făcut: citește-le.