Textul de mai jos face o scurtă radiografie în viața a două publicații locale cu relevanță în mijloacele de informare în masă din Baia Mare și Maramureș: cotidianul ”Graiul Maramureșului” și săptămânalul ”Gazeta de Maramureș”. Publicațiile au trecut de la apariție prin multe schimbări. Redacționale, de editare și publicare. Apariția rețelelor de socializare dar și noutățile lumii digitale fac ca și astfel de publicații locale să trebuiască să se transforme din mers…
“Graiul Maramureșului”, de la “Pentru Socialism” la o relație specială cu cititorii…
Primul cotidian apărut după 21 decembrie 1989 a fost ”Graiul Maramureșului” din Baia Mare, continuator al ziarului comunist ”Pentru Socialism”. Cu o redacție clădită pe vechea echipă socialistă, publicat în aceiași veche tipografie, ziarul a trecut prin toate transformările posibile. Nu uităm nici organizarea economică și fiscală, de tip colhozit (cum spunea fostul redactor șef Gheorghe Pârja), în care deciziile se luau în unanimitate. Ziariștii erau în marea lor majoritate și noii patroni, lucru care a dus la apariția de conflicte interne care au dus la tot felul de schimbări în echipa redacțională. În acest timp jurnalul devine copia fidelă a comunității care suferea într-o tranziție românească originală. De la paginile ce ieșeau culese în stilul vechi, pe hârtia de la Letea într-o tipografie veche și depășită la noile tehnici de culegere și editare, ”Graiul Maramureșului” s-a dezvoltat, domeniile fiind diverse: actualitatea, cultura, sănătatea, sportul, economicul sau divertismentul erau paliere care erau zilnic atinse. Pagini precum cele de Știri interne sau externe întregeau jurnalul ce se încăpățâna să iasă zi de zi. De la fotografii alb-negru realizate într-un mic laborator al redacției la aparatele foto digitale, ziarul a câștigat calitate. Cea mai importantă parte a unui ziar local care astăzi a depășit 10.000 de numere ieșite, echipa redacțională dădea plus valoarea la ”Graiul Maramureșului”. În timp a apărut un departament important în aceasta echipa: Tehnoredactarea, o echipă distinctă care zilnic dădea o formă finită paginilor de ziar.
Prin articolele publicate în “Graiul Maramureșului”, jurnaliștii au păstrat o legătură tacită între ei și cititori. De multe ori însă cititorii erau chiar reprezentanții instituțiilor locale sau județene, personaje despre care se vorbea în articolele cotidianului.
Astăzi, lucrurile nu merg așa cum ar trebui. Au dispărut cotidiene precum ”Informația Zilei de Maramureș” sau ”Glasul Maramureșului”, ziare apărute în print. ”Graiul Maramureșului” se îndreaptă spre aceea direcție. Cu o redacție decimată, și 10 jurnaliști și cu multe schimbări la nivelul organizării juridice, ”Graiul Maramureșului” suferă precum societatea maramureșeană. De la redactarea socialistă la dictatura democrației actuale, de la elanul acțiunilor post-revoluție la politici editoriale păguboase, ”Graiul Maramureșului” stă șubred pe o piață media nesigură. De la tiraje ce depășeau 15 mii de ziare zilnic, la circa 2.500 de numere per zi – astăzi, tirajul a fluctuat în acești ani…
”Graiul Maramureșului”, cel mai longeviv ziar al Maramureșului, rămâne un reper în istoria presei românești și în cea de la noi… un exemplu de media trecută prin ciurul istoriei zbuciumate la tranziția dintre două sisteme de conducere diametral opuse. Dacă nu o vom scrie și istoria se va repeta riscăm ca greșelile făcute să se repete. Chiar la cei care ar trebui să împrăștie, să dezvolte și să fie obiectivi într-o societate în care fake-ul și manipularea devin lege!
În umbra schimbărilor jurnalismului tradițional – Gazeta de Maramureș
Am luat în contrapartidă un săptămânal apărut mai recent și care este gândit de o echipă tânără, cu gândire elastică și care văd altfel dezvoltarea media în România.
Ziarul ”Gazeta de Maramureș” este un săptămânal, ce apare în județul Maramureș, sâmbăta. Se prezintă sub forma de tabloid cu dimensiunile tiparului de 27 cm x 39 cm, având 40 de pagini, din care 8 în policromie. Tirajul ziarului ”Gazeta de Maramureș” este de 5.000 exemplare pe ediție.
În 24 noiembrie, 2002, a apărut pe piaţa media din Maramureş un nou săptămânal: GAZETA de Maramureş. Un ziar de rafinament şi atitudine, condus de Dan Pârcălab, care şi-a asumat, pe lângă datoria de a scrie adevărul, responsabilitatea de a promova valoarea şi valorile.
Primul număr al Gazetei de Maramures a aparut in luna noiembrie a anului 2002. Din echipa de start au facut parte nume cunoscute ale presei din Maramures, precum: Claudia Sitaru, Cătălin Vischi, Ioan Botiș, Peter Czompa, Silviu Gheție, pentru a aminti doar câteva dintre acestea. Semnăturile unora se regăsesc și acum în paginile săptămânalului maramureșean.
Cei care au inițiat proiectul au plecat de la ideea inițială, a unui săptămânal de analize, anchete, reportaje, interviuri, materiale de atitudine, într-un mod diferit de ceea ce prezintă alte publicații, s-a menținut, cu toate ca hebdomadarul al cărui suflet este jurnalistul Dan Pârcălab a trecut printr-o serie de transformări, pornind de la look și terminând cu modul de abordare a tematicilor și tratarea subiectelor prezentate.
Timpurile zbuciumate de astăzi fac ca ”Gazeta” să fie nevoită să își caute resursele financiare pentru a putea ieși pe piață în print. Astfel, au apărut unele apendice ale ”Gazetei de Maramureș”, sub forma unor suplimente program… Ele au ca tematică diversele paliere ale societății. De la biserică la politică, de la administrație la armată, toți cei care au bani să achite costurile de apariție se pot promova în acest mod într-un cadru profesionist și onest…