Florean Ana-Maria
Iepurașul este un simbol al Paștelui foarte îndrăgit în special de către copii, însă puțini dintre noi știm adevărata poveste a acestuia.
Povestea Iepurașului de Paște a apărut cu mult timp în urmă în secolul al XIII-lea undeva în zona Germaniei actuale, sub formă de legendă . În acele timpuri în fiecare primăvară , oamenii se rugau zeiței fertilității Eostre , iar în onoarea acesteia se țineau petreceri pline de belșug. Legenda ne spune că exista o pasăre cunoscută pentru glasul ei, pe care zeița Eostre a găsit-o rănită la sfârșitul iernii. Aceasta a reușit să salveze pasărea și a transformat-o într-o iepuroaică frumoasă care avea darul de a face ouă. În semn de mulțumire, iepuroaica și-a decorat ouăle și le-a dăruit zeiței. Nu se știe exact momentul în care a apărut iepurașul de Paște în România, dar se presupune că ar fi apărut în secolul al XIX-lea când în Franța și Germania au început să se comercializeze pe scară largă dulciurile tematice.
Cinci secole mai târziu, povestea iepurașului a fost dusă de imigranții germani până în Pennsylvania, Statele Unite, unde povesteau legenda unui iepure care depunea ouă în culorile primăverii, iar cu câteva ore înainte de Paște, acesta vizitează casele oamenilor și ascunde ouăle în cuiburile făcute de copii. De-a lungul timpului în America a apărut tradiția de Paște care poartă numele de ,,Vânătoarea de ouă” ( Egg Hunt ) care presupune ascunderea ouălor în casă, și în jurul acesteia, pentru a fii căutate de către copii. Această tradiție este văzută ca un joc distractiv pentru copii,deoarece aduce diversitate și entuziasm fiind practicat doar în perioada sărbătorilor Pascale. Deși cu toții suntem sceptici în privința legendelor, aceasta a fost păstrata în timp și este practicată în toate colțurile lumii, aducând distracție și bucurie copiilor dar și adulților.
Sursă: https://www.libertatea.ro/lifestyle/iepurasi-de-paste-care-este-povestea-iepurasului-2943375