Hanțig Daiana-Alexandra
Sărbătoarea Paștelui este cea mai importantă sărbătoare religioasă din cursul anului fiind o sărbătoare a sufletului, prin care toți ar trebui să devenim mai buni și mai iubitori față de aproapele nostru.
Paștele începe încă din prima zi a postului. Postul este considerat cel mai aprig, mai ales pentru creștinii ortodocși, și are menirea de a-i pregăti cum se cuvine pentru o sărbătoare atât de importantă. Creștinii trebuie să primească Lumina Învierii Domnului cu trupul și sufletul curat, postul având o semnificație aparte.

Pentru români, Paștele este ceva deosebit, deoarece România este recunoscută ca fiind țara care a conservat foarte mult dintre tradițiile legate de această sărbătoare.
Sărbătorile Pascale sunt asociate cu primăvara. Retrezirea la viață a naturii simbolizează noua viață pe care creștinii au câștigat-o prin crucificarea și Învierea lui Iisus. Totodată reprezintă bucurie, lumină și speranță. Credincioșii din întreaga lume primesc marea sărbătoare a Paștelui cu iubire, împlinire sufletească și veselie.
Tradițiile și obiceiurile de Paște cuprind, în principal, activități care cinstesc cum se cuvine această sărbătoare, de la bunul mers al vieții și al treburilor până la sănătatea familiei și la sporul casei.
- În unele zone din România, după ce se întorc de la Înviere, toți membrii familiei se spală pe față dintr-un vas cu apă în care este pus un ou roșu și câțiva bănuți. Oul pentru a fi roșii și sănătoși, bănuții ca să le meargă bine peste an.
- Din duminica de Paște salutul obișnuit este înlocuit cu cel de „Hristos a Înviat”, răspunsul fiind „Adevărat a Înviat”, salut păstrat până la Înălțarea Domnului.
- În anumite regiuni ale țării se respectă tradiția conform căreia prima persoană care îți calcă pragul să fie bărbat. În felul acesta vei avea spor și belșug în toate cele.
- Un alt obicei este acela de a pune brazde de iarbă verde înainte de a intra în casă, iar fiecare membru al familiei să calce pe iarba verde înainte să intre în casă. Va fi astfel sănătos, voios și proaspăt ca verdeața.

Sărbătoarea Paștelui este și un prilej de reuniune cu membrii familiei, când se lasă deoparte grijile și problemele de zi cu zi, iar gândurile se îndreaptă către fapte bune și recunoștință.
În urma unui sondaj de opinie, cu privire la cum vor sărbători Paștele anul acesta, mai mulți băimăreni au răspuns: că vor sărbători acasă, împreună cu cei dragi; o să fie prezenți în noaptea Învierii împreună cu familia; vor primi oaspeți și vor ciocni ouă; majoritatea așteaptă să guste din bucatele pregătite, pentru că au ținut post, iar copiii, pentru că și ei au fost chestionați, sunt nerăbdători în a decora ouăle pentru Paște.
Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniștea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia.
Paște fericit!