Cele mai populare cluburi din Europa s-au decis să înființeze o nouă ligă, Superliga europeană (ESL), atrăgând totodată diferite reacții. Criticile au început să apară după ce douăsprezece cluburi s-au decis să deschidă această ligă privată.
Membrele fondatoare ligii sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chealsea, FC Barcelona, Interazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid și Tottenham, potrivit BBC.
Conform fondatorilor Superligii, aceasta ar avea loc în fiecare an, în luna august, iar inaugurarea ar avea loc anul acesta.
Superliga are ca inițiativă să conțină 20 de echipe și să înlocuiască formațiile Ligii Campionilor. Din numărul total de 20 de echipe, 12 sunt membrele fondatoare plus alte 3 echipe care încă nu s-au alăturat Superligii și celelalte 5 vor fi echipe care se vor califica anual, în funcție de rezultatele din sezonul precedent.
Criticii și alți comentatori sportivi au semnalat faptul că Superliga ar rivaliza cu competiția actuală, Champions League – cea mai importantă competiție dintre cluburile de fotbal la nivel mondial.
Joel Glazer, vicepreședintele Superligii și, totodată, co-președintele Manchester United a declarat: „Prin reunirea celor mai mari cluburi și jucători din lume pentru a juca împreună pe tot parcursul sezonului, Superliga va deschide un nou capitol pentru fotbalul european. Va asigura competiții și alte facilități de nivel mondial, dar și un sprijin financiar sporit pentru piramida mai largă a fotbalului”, conform BBC.
Reacția publicului, însă, nu a fost una tocmai la așteptările fondatorilor Ligii. Mulți susțin faptul că această ligă nouă a fost înființată datorită setei de bani și a popularității pe care s-ar putea să o aibă lansarea Superligii europene.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, se opune proiectului, el dorind protejarea integrității competițiilor naționale și continentale. De asemenea, premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a avertizat că ”o Superligă europeană ar fi foarte dăunătoare pentru fotbal”.