„Om bun, deschide-ne poarta… și lasă-ne să-ți spunem povestea despre „Noaptea Menestrelilor”.
Zilele de 16 și 17 iunie 2023, au oferit o pată de armonie și culoare orașului Baia Mare.
Sub găzduirea primitoare a publicului de la mic la mare, grădina Teatrului de Vară a răsunat cu un concert de muzică folk care a adus multă emoție și bucurie pe chipul iubitorilor acestui gen. În deschiderea concertului au debutat doi tineri băimăreni aflați la început de carieră cu câteva creații din repertoriul lui Adrian Păunescu, dar și creații proprii.
„Povestea începe în luna august a anului 2001, când un vis frumos a devenit realitate, o realitate pe măsura dorinței arzătoare de a realiza o întrunire a tuturor iubitorilor de folk într-o noapte călduroasă de vară. Întâlnirea a fost acceptată de către folkiști și în special de publicul surprinzător de numeros, având în vedere că majoritatea erau foarte tineri.” – a relatat Ion Horvat Bugheșiu, fondatorul festivalului, în deschiderea evenimentului.
Atmosfera a fost întreținută de către artistul local, Daniel Făt care a surprins auditoriul cu o reinterpretare a melodiei „După pui de moroșan” și „Let it be” de la trupa The Beatles, cu o variantă adaptată în limba română.
Dana Florian, o bucureșteancă iubitoare a Maramureșului, a atins plăcut urechile publicului cu o interpretare în limba franceză a melodiei „Mon Pauvre Coeur” – „Săracă inima mea”, melodie care a cucerit inimile a sute de francezi datorită artistei care a debutat cu piesa la un concurs internațional organizat în sudul Franței.
În ciuda vremii nefavorabile, publicul numeros a rezistat eroic pe ploaia măruntă, revărsată asupra teatrului, au dat uitării atmosfera mohorâtă și au trăit din plin tot momentul concertului. Printre ploaia de umbrele aflate în grădină, am putut zări fericirea de pe fața persoanelor atunci când ascultau cu plăcere interpretarea artiștilor și retrăiau vremea tinereților lor când muzica era muzică, iar acest gen era mult mai apreciat în rândul adulților.
Pe scenă și-au făcut apariția și alți artiști precum: Emeric Imre, Tibi Ioniță, Cristian Corcioveanu, Marinel Petreuș, Ionuț Mangu, Maria Gheorghiu, Grup Folk Clasic, Walter Ghiocolescu și Ducu Hotima.
Cele două zile de concert în orașul Baia Mare au fost un prilej de reîmprospătare a sufletului pentru toți cetățenii care au lăsat deoparte grijile și problemele ce îi înconjoară, profitând din plin de fiecare moment artistic oferit pe scenă.
„La ceasul când Luna își cântă versul de dor, menestrelii se vor aduna tot mai mulți, aducându-vă în dar poveștile lor.”
Surse imagini: arhiva personală