Considerat unul dintre cele mai atractive obiective turistice din țară, Maramureșul este locul în care istoria, tradițiile strămoșești, portul popular, mâncarea cu specific tradițional maramureșean și arta de prelucrare a lemnului nu se sting niciodată.
Cunoscut și sub denumirea „Pământul lemnului”, județul este situat în nord-vestul României, pe cursul superior al Tisei și învecinat cu Ucraina. Principala atracție a celor ce pătrund pe plaiurile maramureșene este reprezentată de nelipsitele porți tradiționale pe care le găsim la fiecare casă și pensiune, dar și bisericile de lemn situate între munții Gutâi și Țibleș, care datează din vremea străbunilor, sculptate cu multă iscusință de către meșteri pricepuți.
Zona Maramureșului oferă turiștilor oportunitatea de a se caza în pensiunile din împrejurimi, unde sunt așteptați și întâmpinați de către gazde cu pălinca de prune despre care bătrânii spuneau că „este cel mai bun medicament, vindecând orice durere”, și multe bucate tradiționale. De asemenea, vizitatorii primesc o hartă a județului unde sunt informați despre locurile pe care le pot vedea pe timpul șederii lor.
Printre cele mai importante obiective se numără Cimitirul Vesel din Săpânța, Valea Izei, Mocănița de pe Valea Vaserului , Centrul vechi al Băii Mari, Cascada Cailor din Borșa și Mănăstirea Bârsana.
Cimitirul Vesel din Săpânța este situat la numai 18 km de Sighetu Marmației, în apropierea graniței româno-ucrainene și reprezintă unul dintre cele mai vizitate puncte turistice ale județului, datorită crucilor tradiționale viu colorate, prelucrate din lemn, pe care este însemnat câte un mesaj reprezentativ din viața fiecărei persoane decedate
Valea Izei este un alt punct de atracție în rândul turiștilor poposiți aici. În această zonă găsiți satele vechi de peste jumătate de mileniu, biserici medievale, oameni harnici și sufletiști. Printre peisajele desprinse din poveste, turiștii care preferă să facă turul Maramureșului cu mașina, la ieșirea spre drumul principal pot observa căpițele de fân și dealurile presărate cu turme de oițe care au ieșit la păscut alături de mielușei.
Aici este locul ideal pentru toți cei care doresc să se rupă câteva clipe de realitate, bucurându-se de aerul curat și de frumusețile ce îi înconjoară.
Mocănița de pe Valea Vaserului, considerată una dintre cele mai semnificative valori culturale ale țării este printre cele mai vechi locomotive cu abur, folosită încă pentru transportarea feroviară a lemnului, cât și a oamenilor. Pentru Vișeul de Sus mocănița reprezintă o adevărată bogăție istorică ce atrage în fiecare an din ce în ce mai mulți vizitatori.
Centrul vechi al Băii Mari sau centrul istoric al orașului,este unul dintre cele mai frumoase locuri ale orașului, unde se găsesc multe obiective istorice ale localității maramureșene precum: Muzeul satului, Muzeul de Mineralogie, Muzeul de Etnografie și Artă Populară, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Piața Cetății cu Turnul lui Ștefan, dar și Colonia Pictorilor unde sunt expuse diferite capodopere de artă ale artiștilor consacrați.
A fost atestat în anul 1319, iar în urma săpăturilor arheologice efectuate s-a demonstrat că au existat așezări de pe vremea paleoliticului. Astăzi, centrul orașului are 20 de clădiri medievale și un complex arhitectural declarat monument istoric.
Cascada Cailor din Borșa este situată în partea nord-estică a Munților Rodnei și este considerată una dintre cele mai frumoase cascade ale României. Apa de pe munte se adună sub forma unui cerc glaciar și se scurge în mai multe trepte peste un versant numit „Podul Cailor”.
Mănăstirea Bârsana se numără printre zonele des vizitate de către turiști din toate colțurile țării și reprezintă cel mai mare complex monahal datorită construcțiilor din lemn realizate cu multă precizie de către arhitecți, sub îndrumarea stareței Filofteia Oltean. În cadrul mănăstirii se află un Muzeu al Satului, situat pe Dealul Dobaies, iar în jurul bisericii de lemn s-a dezvoltat un adevărat sat cu specific maramureșean.
Meleagurile istorice ale județului Maramureș continuă să surprindă prin frumusețile naturale și peisajele ieșite din contur, atrăgând an de an zeci de vizitatori din țară sau străinătate care vor să redescopere cultura și obiceiurile tradiționale transmise prin viu grai din generație în generație.
Info: https://www.infoghidromania.com/maramures.html
https://iturist.ro/obiective-turistice-maramures/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cimitirul_Vesel_din_S%C4%83p%C3%A2n%C8%9Ba