Noutăți

Mănăstirea de la poalele masivului Pietrosul

Situată într-un cadru mirific la poalele masivului Pietrosul din Munții Rodnei, la o altitudine de 1.000 de metri, Mănăstirea Pietroasa – Borșa este una din bogățiile spirituale ale Maramureșului. Peisajul în care este situată mănăstirea îi face pe vizitatori să se simtă mai aproape de cer și de Dumnezeu. Tot locul din jurul acesteia este plin de pace și armonie, de aceea este un loc în care oamenii vin pentru a găsi mângâiere și odihnă sufletească. 

Istoria acestei mănăstiri a început abia la 26 octombrie 2007, atunci când Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian Chira, Arhiepiscopul Mara­mu­re­șului și Sătmarului, a pus piatra de temelie, binecuvântând schitul cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”. Înconjurat de vegetație sălbatica și pe un teren abrupt, noul schit pornea la drum cu ceva din calitatea pietrei: perseverența în rugăciune și slujire și statornicia acesteia. Aceste doua calități au dominat viața monahală care în prezent numara 14 viețuitoare, îndrumate de către maica stareță Ioanichia Timiș și de părintele duhovnic, ieromonahul Ambrozie Piticari.

Maica stareță este gazdă pentru toți credincioșii care calcă pragul mănăstirii. A  participat la construirea sfântului lăcaș chiar de la început. La doar 14 ani a plecat la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea. După 13 ani de ucenicie, s-a întors în localitatea natală pentru a ajuta la ridicarea actualei mănăstiri.  

Mănăstirea  este contruită din lemn, acoperită cu draniță, stilul specific maramureșean, fiind  un lăcaș de rugăciune pentru credincioșii din împrejurimile orașului Borșa, dar și un popas pentru turiști. 

În incinta așezământului este amplasată o casă cu doua niveluri, care cuprinde chiliile maicilor, sala de mese și bucătăria. Tot aici se găsesc și ateliere de broderie si croitorie, iar pentru cei care vara doresc să împletească ieșirea în natură cu hrana pentru suflet, au construit o casă, care în prezent se dovedește a fi insuficientă.

În anul 2018, mănăstirea  a fost sfințită de către Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, iar în anul 2019 a primit hramul Icoanei Maicii Domnului. Programul liturgic respectă tipicul mănăstiresc, cuprinzând cele 7 Laude, săvârșirea Sfintei Liturghii zilnic la care participa toate maicile, Taina Sfântului Maslu.

Numele actual al mănăstirii, Pietroasa, arată scopul pentru care a fost construită: să rămână neclintită credința ortodoxă și să promoveze valorile spirituale ale neamului din această zonă a țării.  

Monahia Ioanichia nu s-a lăsat doborâtă de încercări, iar prin muncă grea la poalele mărețului munte s-a conturat o mănăstire in toată splendoarea ei. 

Pentru localitatea Borșa, mănăstirea, aflată la 5 km distanță, rămâne un reper de spiritualitate și păstrare a tradiției ortodoxe. 

Sursa foto: arhivă personală

Surse text: https://turistprinromania.com/2017/08/21/schitul-pietroasa-borsa-judetul-maramures/

https://ziarullumina.ro/societate/reportaj/spiritualitate-si-daruire-la-manastirea-pietroasa-borsa-160389.html