Lacul Albastru

Lacul Albastru din orașul Baia Sprie, județul Maramureș este unicat în Europa datorită felului în care s-a format, dar și datorită unei proprietăți pe care acesta o are, schimbându-și culoarea în funcție de anotimp, de poziția soarelui sau de temperatura apei. Lacul artificial s-a format în anul 1920, prin prăbușirea unei vechi galerii de mină.

Monumentul Naturii Lacul Albastru a fost declarată rezervaţie naturală prin H.C.L. nr 204/16.03.1977 si este în custodia Administratiei Parcului Natural Munții Maramureșului care în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop stiintific si educativ.

Aria naturală protejată Lacul Albastru se afla situată pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei la altitudinea de 530 metri şi are o suprafată de 0,5 hectare. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei.

Sursă foto: : https://playtech.ro/2021/lacul-albastru-probabil-cel-mai-fascinant-loc-din-romania-de-ce-isi-schimba-culoarea-unde-il-gasesti/

Aria protejată reprezintă o întindere de apă de formă eliptică cu o adâncime de până la 4 metri. Lacul s-a format prin prăbusirea unor vechi lucrări miniere de exploatare de pe filonul Domnisoara în ani 1919 – 1920. Conținutul apei în sulfat de fier și melanterit, substanțe provenite de la vechea mină, conferă lacului o culoare verde-albăstruie cu reflexie de smarald.

Sursă foto: https://www.lapensiuni.ro/ro/extra/lacul-albastru-din-baia-sprie-320

Accesul în aria protejată: Din centrul orasului Baia Sprie urcam, prin fata bisericii catolice, pe strada care ne conduce în direcția nordică până la liziera pădurii, de aici poteca urcă în serpentină până la Lacul Albastru. Timpul de mers este de 35 – 45 min.

Lacul Albastru din Maramureș este cu siguranță una dintre cele mai frumoase atracții naturale din România. Datorită culorii sale deosebite, acest lac a devenit o destinație populară pentru turiștii din întreaga lume. În ciuda faptului că încă există multe mistere în jurul originii sale, faptul că a reușit să atragă atenția atâtor oameni este un adevărat tribut al frumuseții sale naturale. Cu toate acestea, este important să păstrăm acest loc curat și să-l protejăm pentru generațiile viitoare. Sperăm că autoritățile locale și turiștii vor colabora împreună pentru a împiedica poluarea și a menține frumusețea naturală a acestei minunate destinații. Putem spune că Lacul Albastru din Maramureș reprezintă o comoară unică a naturii și o experiență memorabilă pentru oricine are ocazia să-l viziteze.

Sursă text: https://www.laculalbastru.ro/

https://www.lapensiuni.ro/ro/extra/lacul-albastru-din-baia-sprie