Izvorul Albastru al Izei – o oază de liniște și revigorare sufletească

Din dorința de a descoperi și alte locuri istorice tradiționale de pe meleagurile maramureșene, în drumeția noastră am poposit împreună cu familia pentru câteva ore de relaxare la Motel Iza, situat la ieșirea din orașul Săliștea de Sus. Am fost întâmpinați cu multă căldură de către gazdele noastre care ne-au servit cu produse tradiționale specifice zonei, dar și cu nelipsita pălincă fără de care mâncarea nu are gust.

În timpul petrecut în incinta motelului, am aflat de la gazde că la doar câțiva km de oraș se află unul dintre cele mai atractive puncte turistice ale zonei, anume Izvorul Albastru al Izei.

Pentru a ajunge la drumul care duce la izvor, am avut nevoie de o mașină de teren cu ajutorul căreia am parcurs cei 9 km prin pădurea forestieră ce face legătura cu izvorul. Peisajele pe care le-am surprins pe parcursul drumeției păreau a fi desprinse din altă lume, o liniște totală revărsată asupra naturii, cu o atmosferă ambientală care se completa de minune cu ciripitul păsărelelor.

Sursa foto: Georgiana SĂSĂRAN

Situat în partea estică a Munților Rodnei, pe versantul sudic al Muntelui Măgura, Izvorul Albastru al Izei reprezintă o arie naturală protejată, cu interes național care impresionează turiștii prin frumusețea exotică a locului parcă desprinsă dintr-o carte de basme. Zona este extrem de vizitată de către diverși oameni, dar în mod special de turiștii străini care nu ezită să poposească aici pentru o oază de revigorare și aer proaspăt.

Înființată în 1977, rezervația naturală a primit numele „Izvorul Albastru al Izei” datorită culorii verzi-albăstruie pe care o are. Izvorul se întinde pe o suprafață de 100 de hectare și este încadrat în Parcul Național Munții Rodnei.

Sursa foto: https://ziarmm.ro/despre-izvorul-albastru-al-izei/

Deseori această arie naturală este asemănată cu celebra Fontana di Trevi din Roma, unde fiecare turist ce o vizitează trebuie să își pună o dorință, apoi să arunce cu un bănuț în fântână pentru a-i fi îndeplinită dorința.

În apropierea izvorului se pot găsi și alte atracții turistice care pot fi vizitate:

  • Mănăstirea Moisei – un complex monahal cu o biserică de lemn, o biserică de zid, chilii și grădini
  • Parcul Național Munții Rodnei
  • Peștera Dealul Solovan – monument al naturii
  • Parcul Național Munții Maramureșului
  • Morile Țărănești din satul Săcel
  • Valea Izei
(Moară țărănească încă funcțională din apropierea izvorului)
(Peisaj surprins la izvor)
(Drumul către izvor)
(Ghid de informare a turiștilor cu privire la animalele pe care le pot întâlni dacă se aventurează singuri prin pădure)

Surse foto: Georgiana SĂSĂRAN

Izvorul Albastru al Izei este locul de care îți vine greu să te desparți și ideal pentru toți cei care doresc să lase deoparte toate grijile și să se încarce cu energie pozitivă, într-o atmosferă caldă și liniștită în timp ce admiră peisajul de poveste și ascultă cursul lin al apei.

Surse info:

https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=84387&d=vacanta-in-maramures–excursii-si-calatorii

https://romaniamama.ro/turism/izvorul-albastru-al-izei—un-loc-in-care-dorintele-devin-re_2968.html