Defrișarea pădurilor devine o problemă din ce în ce mai gravă în Romania .
Încă din anii 1990, fondul forestier de păduri din România este în pericol, în special din cauza defrișărilor ilegale.
Sursă: :exploatarea lemnului in romania motiv de ingrijorare – Bing
Potrivit unui studiu desfășurat de WWF privitor la informații despre pădure, in jur de 60% din acțiunile de tăiere sunt legale, iar miile de metrii cubi cu bușteni dispăruți nu au justificare din partea autorităților legale.
Studiind harta județelor cu păduri defrișate se observă ca nu puține sunt cazurile în care autoritățile pot să supraestimeze vârsta arborilor din fondul forestier zonal, astfel încât aceștia să poată fi retezați.
Faptul că nu întotdeauna se replantează alți puieți pentru a acoperii daunele create și pentru a continua ciclul creșterii și dezvoltării pădurilor, aduce diverse efecte negative pe un termen lung, cum ar fii schimbările climatice care deja sunt observate, pierderea speciilor, mai ales a speciilor care deja sunt pe cale de dispariție, dar și pierderea oxigenului care de altfel este cel mai important factor pe care copacii au fost însușiți să ni-l ofere.
Sursă: pÄduri defriÈate cu animale – Bing
Pădurile sunt considerate ,, Plămânii planetei,, deoarece sunt adevărate ecosisteme de care depind toate speciile, astfel dacă ele dispar, orice viețuitoare va avea de suferit, iar efectele vor fi negative și de lungă durată.
Defrișarea este o problemă constatată de mult timp, în special în perspectiva acțiunilor ilegale , care sunt desfășurate fără autorizație într-un mod abuziv .
Despăduririle sunt cauzate de necesitatea lemnului ca materie primă de cele mai multe ori. Alte cauze ar fii întrebuințarea terenului pentru terenuri agricole și construcții.
Posibilele soluții pentru a împiedica defrișarea masivă ar fi dezvoltarea unor scheme pentru defrișare și implementarea unor programe de reîmpădurire care să mențină echilibrul natural și să reducă efectele negative la minim .
Spre exemplu în anul 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a trimis în avizare interministerială propunerea de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naționale de împădurire și reîmpădurire prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență.
În schemele pentru defrișare ar trebui să se interzică tăierea pe suprafețe mari, deoarece replantarea nu ar mai fi eficientă dat fiind faptul că un copac are nevoie de un timp îndelungat pentru a deveni matur și pentru a acoperi daunele create.
Sursă: plantaÈii copaci – Bing