Despre Van Gogh

În 2017 a fost lansat „Loving Vincent”, un film de animație în care fiecare cadru a fost pictat manual și care este inspirat de viața lui Vincent van Gogh. Acesta este inspirat de viața și opera unuia dintre cei mai importanți artiști plastici din istoria artei.

 În zilele noastre, Van Gogh este cunoscut ca fiind un pictor genial care a creat sute de picturi extraordinare. Viața sa însă, a fost una învolburată. Din cauza negurei prezente în mintea sa, a avut neșanse în iubire, a încercat apoi să se sinucidă și și-a retezat urechea dreaptă. A avut parte de multe nefericiri, iar sfârșitul a fost unul tragic.

Cel mai cunoscut detaliu al vieții sale, care l-a făcut și mai recunoscut, constă în actul de automutilare, pe fondul instabilității emoționale, prin care și-a tăiat urechea dreaptă. Nu se știe cu exactitate din ce motiv a acționat atât de necugetat. Mulți experți cred că a făcut acest lucru după o discuție aprinsă cu Paul Gauguin, cu care a lucrat o perioadă când se afla în Arles. Van Gogh ar fi recurs la acest act necugetat și din cauza stării degradabile a psihicului său. După ce și-a ambalat urechea amputată, a dat-o unei prostituate ce lucra la un bordel din apropiere. După, a fost internat într-un spital.

Van Gogh a fost unul dintre artiștii care și-au transformat durerea în artă. Prin culori, el încerca să ofere o tentă cât mai personală tablourilor sale. „Cu siguranță am un instinct pentru culori și va veni din ce în ce mai mult, deoarece pictura se află chiar în măduva oaselor mele” spunea Van Gogh. Pentru el pictura reprezenta un refugiu, un loc în care se putea exprima liber fără temerea că ar putea fi judecat.

În 1885, Van Gogh a terminat prima sa capodoperă intitulată „Mâncătorii de cartofi”. Această lucrare, la fel ca majoritatea, a devenit celebră abia după moartea sa. Prin această lucrare el a reușit să surprindă viața și sentimentele muncitorilor. Pe parcurs, capodoperele sale au devenit mai radiante. A început să folosească culori vibrante, cum ar fi de exemplu galbenul. Folosirea acestei culori de către el a stârnit diferite teorii. O primă teorie ar fi că suferea de xantopsie, o deficiență a vederii în care predomină culoarea galbenă datorită îngălbenirii mediilor optice ale ochiului. A doua teorie ar fi că, tujonul din absint, i-ar fi agravat epilepsia, iar acest lucru l-ar fi făcut să vadă obiectele de culoare galbenă. Ultima teorie se bazează pe simplul fapt că acesta era stilul lui Van Gogh. În afară de pictură, lui Van Gogh îi plăcea să scrie. A scris zeci de scrisori și cărți poștale. Adesea, acestea conțineau și schițe a viitoarelor sale picturi. Din cauză că nu își permitea să angajeze modele, a devenit propriul și aceasta explică de ce avem multe autoportrete.

            Din cauza instabilității sale mentale, Van Gogh a încercat să se sinucidă. S-a împușcat în piept, dar a supraviețuit. Însă, după două zile, în data de 31 iulie 1890, a murit. Și-a petrecut ultimele clipe din viață alături de fratele său, Theo Van Gogh. Operele lui Van Gogh au devenit o inspirație pentru mulți artiști, iar povestea sa tragică de viață a inspirat mulți muzicieni, scriitori și regizori. Pictura „Lan de grâu cu corbi”[Photo1] este considerată ca fiind ultima operă a lui Van Gogh înainte de a muri și care a fost realizată în Rue Daubigny.