Depresia este o afectiune a psihicului si a fizicului, in egala masura. Este o afectiune difuză, cel mai adesea pacientul nu poate spune ca sufera de depresie, dar spune ca se simte rau. Abia medicul poate sa discearna daca simptomele resimtite de pacient au acoperire clinica, sau daca adevarata cauza o reprezinta depresia.
Depresia este una dintre cele mai comune forme de tulburare mintală ale populației. Are o prevalență de până la 15% și este asociată cu un grad substanțial de morbiditate și mortalitate fiind o problemă majoră în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Conform datelor recente, depresia majoră este cauza numărul cinci a dizabilității la nivel mondial, reprezentând aproximativ 4% din totalitatea bolilor din lume.

Depresia (epsidoul depresiv) este o tulburare a dispoziției care provoacă un sentiment persistent de tristețe și de pierdere a interesului sau a plăcerii. Denumită și depresie clinică, aceasta afectează modul în care o persoană simte, gândește și se comportă și poate duce la o varietate de probleme emoționale și fizice. Este posibil să apară dificultăți în desfășurarea activităților normale de zi cu zi și, uneori, impresia că viața nu merită trăită. Episodul depresiv este trăit ca o tristețe vitală, acompaniată de pierderea bucuriei de a trăi, de golire și neliniște interioară.

Nu intotdeauna cauzele depresiei sunt usor de stabilit, tocmai pentru ca fiecare pacient este diferit si are propriul sau stil sau experienta de viata. Cu toate acestea, specialistii au identificat cateva cauze care se regasesc la cei mai multi dintre pacienti:
- sexul: femeile prezinta un risc mai mare de a suferi de depresie, acest lucru poate fi explicat si prin dublarea stresului, pe de o parte stresul profesional, pe de alta parte stresul familial, grija fata de propria familie.
- istoricul de familie: asta nu inseamna ca daca ai avut un parinte care a suferit de depresie te vei confrunta la randul tau cu aceasta afectiune, dar riscul este mai mare.
- tipul de personalitate: unele personalitati prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu manifestari depresive de-a lungul vietii, dar depinde de experienta si de stilul de viata, plus componenta ereditara care joaca un rol semnificativ de asemenea.
- diferitele afectiuni: pe de o parte sunt boli care pun viata in pericol, cum ar fi cancerul de pilda, sau bolile de inima. Pe de alta parte, este vorba despre boli care se manifesta prin simptome dureroase sau un disconfort crescut, iar aceste manifestari duc, pe termen lung, la depresie, mai ales atunci cand bolnavul nu intrevede o iesire din acea problema.
- tulburarile psihiatrice: pot fi de asemenea o cauza a depresiei. Este cazul tulburarile bipolare (maniaco-depresive) de exemplu.
- unele medicamente induc starea de depresie: betablocante, diuretice, analgezice, opioide, corticosteroizi.
- stresul/supararile foarte mari: pot declansa episoade de depresie puternice. Este normal ca dupa un episod dureros (pierderea locului de munca, divort, moartea unei persoane apropiate) sa vorbesti despre asta si sa fii trist . Dupa un timp insa, in mod normal, ar trebui sa te consolezi si sa accepti ceea ce s-a intamplat. Daca acest lucru nu se intampla, este posibil sa se instaleze un episod depresiv.
- singuratatea poate fi de asemenea o cauza a depresiei: daca singuratatea este insotita de stres, epuizare fizica si psihica lucrurile se complica si mai mult.
- consum excesiv de alcool.
- consum de droguri.
- fumat
În cele din urmă depresia este o boala reala și gravă, iar netratată poate duce la adevărate tragedii de aceea trebuie să fim atenți cu persoanele din jurul nostru pentru a-i putea ajuta la timp.