Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară, a găzduit joi, 24 noiembrie, vernisajul expoziției de ceramică „Cornel Sitar – o viață dedicată artei olăritului”, în semn de mulțumire și respect, pentru activitatea sa de maestru olar.
Cornel Sitar a fost unul dintre cei mai importanți meșteri olari, din a doua jumătate a secolului XX din România. Meseria de olar a învățat-o de la părinți, crescând în preajma roții olarului, alături de frații săi.
La vârsta de 13 ani, Cornel a creat primul său vas ceramic, iar din acel moment se profila la orizont un adevărat și talentat olar. Atunci și-a dat seama că olarii lucrează cu cea mai importanta materie din univers. Cea pe care Dumnezeu a folosit-o la creația sa supremă, omul.

Activitatea de olar, talentul pe care l-a demonstrat prin piesele create a făcut să fie primit în rândul membrilor Academiei Artelor Tradiționale din România. Faima sa a trecut repede hotarele țării, Cornel Sitar devenind un invitat de seamă la expoziții și târguri organizate în diferite colțuri ale lumii: Franța, SUA, Austria, Germania, Italia, Anglia, Elveția, Olanda.
Discursul de început a fost deschis de cuvintele frumoase ale Managerului Muzeului de Etnografie, Monica Mare, care a vorbit despre tainele olăritului, despre frumusețea artefactelor de ceramică ale maestrului Cornel Sitar.

Janeta Ciocan, muzeograf și etnolog, a împărtășit audienței câteva gânduri despre relația sa cu domnul Sitar „M-am bucurat nespus că a început această manifestare cu un moment muzical, pentru că, dacă știi să te uiți la un vas de lut și să ai grijă de el, are să-ți cânte atât de frumos, toate vasele lui Cornel Sitar cântă atât de frumos. Este greu să vorbești despre un om pe care l-ai cunoscut bine, care te-a marcat, de câte ori mă gândesc la el mă emoționez. Am avut discuții lungi cu el, datorită dorinței de a cunoaște taina lutului. La ora actuală sunt puțini olari care ne pot desluși despre aceste taine. Rar mi-a fost dat să întâlnesc un om cu atât de mult bun simț.” Tot ce a fost admirat la această expoziție a fost aranjat și bine gândit de către doamna Janeta Ciocan alături de colegii din echipa muzeului.
S-a alăturat discursului și doamna Oana Constantin, reprezentantă a Muzeului Național al Țăranului Român din București, care ne vorbește despre colaborarea avută cu Cornel Sitar „Plec de la premiza că fiecare om vine pe pământ cu o misiune, iar Cornel Sitar și-a ales misiunea de a lucra cu pământul pentru a fi aproape de Dumnezeu. Nu este ușor să te apleci asupra roții de olar, să prinzi bucata de lut și să îi dai viață. Dumnealui încerca să dea tot ceea ce are mai frumos.” Cornel Sitar vindea pământul românesc, dar îl vindea în modul frumos al cuvântului. Trebuie să vezi munca din spatele obiectului. Sunt din ce în ce mai puțini oameni, în România, care să aiba darul mesteșugului.
Emoțiile au fost simțite pe tot parcursul vernisajului, venind în special din partea Corinei Pop Sitar, fiica lui Cornel Sitar, ea având și o contribuție considerabilă la această expoziție. „Vă mulțumesc că ați venit să îl onorați pe tatăl meu. El iubea oamenii, iubea viața, dar cel mai mult pasiunea. A creat nenumărate minuni, cum îmi place mie să le spun.”
Din partea Consiliului Județean, a luat cuvântul consilierul Ovidiu Felecan, care a adresat câteva cuvinte de apreciere despre această expoziție și despre maestrul olar.
Vernisajul a început și s-a încheiat cu un moment special susținut de talentații tineri muzicieni, elevi de la Colegiul de Arte din Baia Mare.
Această expoziție a fost adresată memoriei maestrului olar, prezentând munca de o viață a unui om care a iubit cultura, valorile și tradiția prin lumina ceramicii.
Prin dispariția sa, prea timpurie, Cornel Sitar a lăsat un gol în lumea ceramicii populare tradiționale din România. Și-a iubit locurile natale și oriunde mergea se mândrea ca este din Maramureș. Titlul de cetățean de onoare, venit post mortem, este în totalitate meritat și cu siguranță ar fi bucuros.
