Poate că fiecare băimărean, și nu numai, a vizitat sau cel puțin a auzit de Colonia Pictorilor, însă câți știu despre începuturile sale, despre marii artiști care au luat parte la înființarea ei sau despre nenumăratele opere de artă care au fost găzduite aici de-a lungul timpului? Pentru a afla mai multe astfel de informații, am stat de vorbă cu domnul Adrian Prykop, consilier IA (galerist) în cadrul Coloniei Pictorilor, care a fost deschis și ne-a oferit numeroase detalii cu privire la activitatea galeriei. De când există Colonia Pictorilor și ce semnifică ea pentru cultura băimăreană?
Colonia Pictorilor i-a naștere pentru prima dată în 1896, odată cu venirea lui Simon Hollósy în Baia Mare. Acesta este un artist de renume în toată Europa, iar la jumătatea anilor 1800, alături de Anton Ažbe, are propria școală privată de pictură, la München, astfel făcând concurență marilor academii de acolo. În lumea artistică, este cunoscut ca unul dintre cei mai mari pedagogi ai artei din Europa. Împreună cu doi artiști băimăreni care practicau cursurile la școala lui de pictură, János Thorma și István Réti, și alți doi artiști studenți la Budapesta, Grünwald și Károly, i-au inițiativa de a veni și a face niște cursuri de pictură la Baia Mare, astfel i-a naștere această școală de pictură. Deși, de-a lungul timpului, școala de pictură suferă diferite schimbări, în fiecare an, în data de 5 mai, artiștii primesc diplome pentru întreaga activitate, această dată reprezentând sărbătoarea artistului băimărean încă din 1896.
Simon Hollosy
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Simon_Holl%C3%B3sy
Anton Azbe
Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Anton_A%C5%BEbe
Vă rog să ne indicați cele mai importante expoziții care au avut loc de-a lungul timpului și cei mai importanți reprezentanți din istoria Coloniei Pictorilor.
Referitor la evenimente, cele mai importante evenimente sunt „Anuala artelor” care se organizează an de an în septembrie la care participă toți artiștii din filială, este o expoziție cu lansare de catalog, care rămân ulterior în arhivă, și „Ziua artistului plastic” de care vă povesteam înainte, care este o dată simbolică cu prima venire a artiștilor la Baia Mare. Mai sunt și alte evenimente, mai mici, însă acestea două sunt cele mai importante ca activitate culturală.
Imagini din cadrul “Ziua artistului plastic băimărean” 2023
Sursă foto: https://coloniapictorilor.com/ro/ziua-artistului-plastic-baimarean-2023/
Cei mai importanți reprezentanți ar fi, bineînțeles, întemeietorul, Simon Hollósy, care pune bazele acestei școli. În 1902, când acesta pleacă de la Baia Mare, școala este preluată de Thorma, Réti, Grünwald și Károly. Iarăși, artiști importanți au fost și Mikola, când vine vorba de perioada comunistă, Lidia Agricola care reprezintă Baia Mare în cadrul evenimentului artistic mondial Bienala de la Veneția în 1954. Când vine vorba de perioada modernă, îl avem pe Mihai Olos care este un artist de talie mondială. Lista poate continua având în vedere că fiecare perioadă avea cam 2, 3 artiști de top care reprezentau sau care chiar se implicau administrativ în dezvoltarea școlii.
Cum atrageți publicul spre Colonia Pictorilor?
De fiecare dată când organizăm un eveniment, prima sursă este online-ul. Având în vedere că breasla artiștilor nu este foarte mare și nici orașul nu este mare, apelăm și la cunoștințele artiștilor. Când vine vorba de sponsori sau de cei care ne susțin mereu, atunci oferim și invitații, în rest ne bazăm pe online.
Este interesat băimăreanul de cultura locală?
Da. De fiecare dată ne bucurăm când vin cetățeni de-ai noștri din Baia Mare și află povestea locului de cultură și își dau seama că este unicat în toată Europa. Practic așa este deoarece din 1896 și până în prezent, școala băimăreană lucrează fără întrerupere. În fiecare an, în fiecare perioadă se tot schimbă câte ceva dar activitatea este continuă, lucru ce este foarte rar întâlnit.
Simon Hollosy și studenții săi 1896
Sursă foto: https://stiriletransilvaniei.ro/2023/01/04/zsolt-pinter-conflictul-etnic-din-baia-mare-a-fost-uitat/
Care este cea mai spectaculoasă operă din expoziția curentă?
De obicei, în lumea artelor, ca și artist sau noi ca și artiști nu putem alege că o lucrare este mai bună decât alta, pentru că nu poți să faci o comparație. Artiștii abordează genuri diferite, de exemplu avem o lucrare de grafică realizată de Anamaria Stanciu cu pix pe hartie sau lucrarea lui Mihai Ciplea realizată cu cărbune. Ambele lucrări sunt spectaculoase, astfel nu putem să alegem. Totul este subiectiv, dacă ne place ceva, ne place strict nouă.
Ce evenimente va gazdui centrul artistic în perioada următoare?
După finalizarea expoziției „Anuala artelor” 2023, o să fie următoarea expoziție internațională din Polonia. Aceasta este o expoziție de pictură toți cei participanți, acum 3 ani, trebuiau să realizeze niște lucrări cu dimensiuni fixe de un metru pe un metru. Acea expoziție s-a plimbat din Polonia până în Slovacia. De acolo au fost aduse la Oradea, iar acum le găzduim noi și după 6 decembrie o să organizăm următorul eveniment, care va fi ultimul din acest an.
În momentul în care stăm în fața unei picturi, cum putem să înțelegem mesajul pe care l-a transmis sau pe care dorește să-l transmită cel care a creat opera respectivă de artă?
Dacă stăm în fața unei lucrări realiste, de exemplu, cum este lucrarea de grafică este foarte ușor să înțelegem. Vedem un portret unde este redată iluminarea la care ajunge un om la bătrânețe, timpul în care corpul începe să se degradeze dar are o frumusețe spirituală care vine din interior. În cazul lucrărilor abstracte și ca artist dar și ca vizitator, este bine să fim documentați în legatură cu artiștii care expun. În fiecare operă abstractă se ascunde un mesaj, de exemplu evem tablourile care fac referire la ritualuri religioase, unde acele fragmentări albastre simbolizează spiritualitatea și trecerea de la ființă la neființă. De obicei, în galeriile mari de artă ale Europei unde este expus un singur artist, sunt pregătite texte despre ceea ce vrea să spună sau să propună artistul.
Tablouri cu referire la ritualuri religioase
Sursă foto: Arhiva personală
Lucrare grafică realistă
Sursă foto: Arhiva personală