Se spune că fiecare ființă pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ are un anumit scop. Astfel a apărut „cel mai bun prieten al omului”, câinele.
Câinele este cel mai iubit animal de companie din istoria omenirii. Aceste suflete pure și nevinovate ne învață cu adevărat ce înseamnă iubirea necondiționată, loialitatea și afecțiunea de care nu toată lumea are parte.
Istoria câinilor începe în Euroasia în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, unde sunt considerați descendenți ai lupilor cenușii și printre primele animale domestice folosite pentru vânătoare.

În Siberia și Belgia s-au găsit urme ale rămășițelor unor câini domestici acum mai bine de 33.000 de ani. ADN-ul provenit din rămășițele câinilor a fost analizat de către o echipă de specialitate și comparat cu cel al câinilor moderni, de unde s-a descoperit că unele rase mai păstrează și acum în sânge urme ale câinilor indigeni.
„Câinii sunt cei mai vechi și cel mai apropiat partener animal al nostru. Folosind ADN-ul de la câinii vechi, putem vedea cât de lungă este istoria noastră comună și putem înțelege unde a început această relație.” – confirmă co-autorul studiului, Gregor Larson de la Universitatea Oxford.
Miho Nagasawa din cadrul Universității Azabu din Japonia a observat și el în timpul unei cercetări cum rasele canine din zilele noastre, împreună cu stăpânii lor secretă multă oxitocină atunci când se întâlnesc după o perioadă de timp mai îndelungată. Oxitocina reprezintă procesul prin care hormonii vechi nu se regenerează radical, ci capătă noi dimensiuni, folosindu-se de ceea ce au la îndemână. Acest lucru explică și faptul că unii stăpâni preferă să își alinte câinii, să le vorbească și să îi trateze precum un copil mic.
Prezența câinilor în viața oamenilor are un impact pozitiv asupra comportamentului lor, reducând stările anxioase și pornirile violente asupra oricărui alt animal. Ei sunt capabili să își dea seama de fiecare modificare din corpul stăpânului lor și să acționeze imediat.

Atunci când apare un nou membru în familie, interacțiunea dintre un copil și un câine poate reprezenta un factor important asupra dezvoltării psihice și morale al noului venit. Dacă noul membru al familiei este proaspăt născut și trăiește într-o casă în care există deja un animal de companie, trebuie să fiți precauți pentru a nu exista motive de gelozie din partea câinelui.
Atitudinea câinelui faţă de copil ar putea fi una indiferentă la început sau chiar ar putea să latre sau să-l rănească în cazurile cele mai grave. Nevoia copilului de a se juca, de a descoperi lumea prin intermediul fiinţelor şi obiectelor care-l înconjoară poate enerva câinele, deoarece micuţul simte nevoia să-l atingă, să-l mângâie. Treptat animalele se pot acomoda cu cei mici, ajungând să fie foarte protective și grijulii cu ei.
În ceea ce privește relația dintre un câine și o persoană nevăzătoare este esențial ca persoana care dorește un astfel de animal să fie iubitoare și să aprecieze ajutorul micilor ființe. Câinele are datoria de a-și ajuta stăpânul să se deplaseze dintr-un loc în altul în siguranță și cât mai eficient. Persoana nevăzătoare nu mai este nevoită să meargă cu pași mărunți, lovind fiecare potențial obstacol cu bastonul. Câinele poate calcula și parcurge rapid un anumit traseu care nu pare a avea impedimente. Echipa om-câine nu este controlată doar de către câine, cei doi cooperând împreună pentru a putea călători fără probleme.
Câinele nu cunoaște destinația astfel că trebuie să urmeze instrucțiunile stăpânului despre direcția pe care trebuie să o urmeze. Fiecare jumătate a acestui cuplu se bazează unul pe altul pentru a-și îndeplini misiunea.
Când sunt mici, câinii au multă energie, sunt foarte activi, jucăuși cu stăpânii lor și îi fac să râdă cu gura până la urechi atunci când încearcă să își impună autoritatea față de ei lătrând. Când sunt mari, capătă mai multă putere și sunt gata să atace orice le stă în cale dacă simt că stăpânul lor se află în pericol. Nu toți oamenii pot înțelege de ce unii iubesc mai mult animalele decât persoanele, deoarece nu au avut parte niciodată de un mic suflet care să le umple inima cu multă bucurie, așa cum o fac câinii. Cei care sunt în căutare de un animal de companie trebuie să știe că vor avea parte de multă drăgălășenie, iubire, empatice, lăbuțe fericite atunci când primesc mâncare, mulți pupici și un nou partener de somn.

Nu există nimic mai frumos și mai bun pe această lume decât un năsuc umed care este lângă tine la orice pas, se bucură ca un copil mic când îi oferi atenție și îți sare în brațe de fiecare dată când ajungi acasă, umplându-ți sufletul de culoare.
Foto: arhiva personală
Info: https://cluj.com/articole/cel-mai-bun-prieten-al-omului/
https://www.dogwatch.ro/blog/cainele-este-cel-mai-bun-prieten-al-omului-b13.html