Noutăți

Balul Câmpenesc – premieră în comuna Lăpuș

Credit foto: Teleleu din Maramureș

Sâmbătă, 20 mai 2023 a fost marcată ziua „Balului Câmpenesc” pe meleagurile lăpușene, eveniment cultural caritabil desfășurat pentru prima dată în acest areal. Balul a fost organizat de Rotary Club Târgu Lăpuș, și încă de la început, și-a propus a fi un eveniment a cărui scop era acela de a utiliza fondurile rezultate în acțiuni menite să combată și să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor. Organizat la aproximativ 7 km distanță de centrul comunei, într-o zonă din inima naturii: Gara Ungureni –singura gară din lume prin care nu a trecut niciun tren”, evenimentul a fost un centralizator al obiceiurilor tradiționale locale, cu accent pe scopul caritabil pe care și l-a propus.

Credit foto: https://www.facebook.com/GARAUNGURENI

Evenimentul a impus purtarea unui articol vestimentar tradițional. Pe lângă publicul numeros care a asistat la eveniment, au participat și meșteri populari și tineri interpreți de muzică populară din zonă: Livia Neag, Florin Gherman, Mariana Cușner, Ionuț Uivaroși și mulți alții, prin a căror  prestație au menținut jocul și voia bună la cele mai înalte standarde.

Credit foto: Teleleu din Maramureș

La eveniment s-a organizat și un atelier tradițional, unde amatoare experimentate în ale meșteșugăritului, au prezentat tainele realizării obiectelor care joacă un rol important în întregirea portului tradițional de Lăpuș: zgărzi de mărgele, barșoane, cămăși și broderie tradițională. De asemenea, autenticitatea evenimentului a fost oferită și de preparatele tradiționale realizate de gospodine iscusite, așadar „pancovele” și plăcinta cu brânză au fost nelipsite.

Credit foto: Teleleu din Maramureș

În partea de final a evenimentului a avut loc și o expoziție de fotografie a fotografului local Ovidiu Opriș, intitulată „De pe sate adunate”, expoziție în cadrul căreia autorul a oferit publicului spre vânzare un număr de 17 tablouri în care erau surprinse momente semnificative din viața oamenilor din mediul rural: aratul pământului, plantatul cartofilor, prășitul și tunsul oilor la stână.

Cunoscută pentru peisajele sale pitorești, arhitectura specifică și tradițiile populare autentice pe care localnicii le păstrează cu sfințenie, comuna Lăpuș va reuși întotdeauna să se distingă de celelalte zone maramureșene prin unicitatea patrimoniului cultural dar și prin loialitatea pe care cetățenii o manifestă vizavi de practicile și valorile locale.