Este bine-cunoscut faptul că, atât în județul nostru, cât și în restul țării, animalele nu doar că sunt abandonate, dar unele suportă diferite acte de cruzime.Deși acest subiect nu este la fel de dezbătut precum războiul din Israel sau cel din Ucraina, asta nu înseamnă că este o problemă minoră. Din păcate, acest lucru nu este luat în serios de suficienți oameni încât să se diminueze abandonul. Chiar dacă există legea care interzice abandonul și maltratarea animalelor, având ca și consecințe amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, respectiv închisoarea între 3 luni și 1 an, puține sunt cazurile în care legea este aplicată. Din nefericire, majoritatea animalelor rămân pe stradă, fie că nu există suficiente locuri în adăposturi, fie că mulți nu fac efortul de a le duce la unul.În România, numărul de adăposturi raportat la un județ variază de la un singur adăpost, la 7 adăposturi. În Maramureș beneficiem de 3 adăposturi: unul în Baia Mare care cuprinde 417 de locuri, unul în Baia Sprie cu 7 de locuri și unul în Sighetu Marmației cu o capacitate 80 de locuri.
Adăpostul de câini din Baia Mare
Sursă foto: https://ziarmm.ro/baia-mare-sute-de-caini-capturati-anul-trecut-de-politia-animalelor
Adăpostul de câini din Sighetu Marmației
Sursă foto: https://www.graiul.ro/2020/11/02/problema-cainilor-maidanezi-in-atentia-autoritatilor-din-sighetu-marmatiei/
Însă, tot mai multe animale ajung pe străzi.De ce? Ei bine, în primul rând, există nenumărate persoane care preferă animalele de rasă și din păcate, multe dintre ele au avut un animal de companie pe care l-au abandonat pentru că și-au dat seama că nu era de rasă pură. Cum este posibil acest lucru? Răspunsul este simplu: toți am văzut măcar un anunț în care cineva vindea un pui de rasă la un preț foarte mic și, cum se întâmplă mereu, nu se ratează de „ieftin și bun”. După ce animalul crește, stăpânul observă că acesta nu corespunde cu rasa din descriere și decide că nu mai are nevoie de el. Astfel ajunge pe străzi și de cele mai multe ori acolo aici găsește sfârșitul. îl lasă la voia întâmplării, indiferent de rasă. Un bun exemplu este un rottweiler adult ajuns la adăpostul din Baia Mare.
Sursă foto: Adăpostul public de câini Baia Mare
Un al doilea factor din cauza căruia tot mai multe animale sunt abandonate, este indiferența autorităților. Dacă acestea ar pune în aplicare legea și ar amenda, chiar aresta persoanele care săvârșesc această faptă, numărul animalelor părăsite ar scădea semnificativ. Totuși, majoritatea consideră că nu este nimic greșit în această acțiune sau că nu va avea nicio consecință. Realitatea ne demonstrează cu totul altceva.Atunci când o persoană este abordată mai agresiv de către un necunoscut, primul reflex este cel de apărare. Așa reacționează și animalele abandonate, în special câinii. Cu cât petrec mai mult timp pe străzi, aceștia se adună în haite și devin tot mai agresivi, ajungând să atace atât adulți, cât și copii.În final, cu toții ar trebui să fim conștienți de gravitatea situației și de consecințele pe care le aduce un „simplu” abandon.
Surse: https://animalefericite.ro/prevenirea-si-combaterea-abandonului/
http://registru-caini.ro/ https://cs.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/abandonul-animalelor-se-pedepseste-conform-legii