În fiecare an,pe data de 9 mai sărbătorim Ziua Europei, pacea și unitatea în Europa. Data marchează aniversarea momentului istoric când ministrul francez de externe din acea perioadă, Robert Schuman, a propus crearea unei structuri supranaţionale capabile să ofere stabilitate şi pace în Europa postbelică, dar şi prosperitate economică în anul 1950.
La cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Robert Schuman a propus plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a fi controlată în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat.
Astfel a fost creată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, structură care treptat s-a transformat în ceea ce astăzi este Uniunea Europeană.
În 2023, Europa s-a unit pentru a soluționa cele mai mari probleme actuale și pentru a construi un viitor mai bun pentru toți europenii. Așa arată democrația în acțiune.
Data de 9 mai este celebrată în diferite forme în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și în țările din jur, cum ar fi Turcia. Datorită naturii politice a zilei, au fost observate încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană și discursuri în sprijinul integrării europene.
Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei. Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept. În contrast,
Declarația Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni și oțel ale Franței și Germaniei.
De asemenea, în unele țări europene se organizează evenimente de muzică și de artă pentru a celebra diversitatea culturală din Europa. Spre exemplu, în Lituania se desfășoară Târgul de Ziua Europei, ce prezintă opere de artă, muzică și diversitate culinară.
România sărbătorește, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, Ziua Europei. La 1 ianuarie 2022, România a împlinit 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Statutul de membru UE ne-a asigurat un parcurs democratic ireversibil, de asumare a valorilor și principiilor pe care este construită Uniunea, de dezvoltare economică și socială, de acțiune solidară și activă în întărirea politicilor și acțiunilor care conferă substanță proiectului european. Încrederea pe care marea majoritate a cetățenilor români o acordă constant Uniunii, în ciuda provocărilor multiple, reflectă spiritul european al societății românești de astăzi.
Ziua Europei este o ocazie importantă de a sărbători valorile și realizările comune ale continentului nostru. Este un moment în care ne reamintim că suntem parte a unei comunități mai mari și că putem lucra împreună pentru a face progrese semnificative în problemele globale. Este important să ne unim eforturile pentru a păstra pacea, libertatea și prosperitatea în Europa și în întreaga lume. Ziua Europei ne amintește că, prin colaborare și solidaritate, putem construi un viitor mai bun pentru toți cetățenii europeni.
Sursă text:
https://european-union.europa.eu/principles-countries- history/symbols/europe-day_ro
https://basilica.ro/ziua-europei-o-sarbatoare-a-pacii-si-unitatii/