29 noiembrie 2022 – ziua care marchează centenarul preotului doctor Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu, numit și „Leul de la Șișești”, s-a născut la data de 21 ianuarie 1852 în Apa, județul Satu Mare și a decedat la data de 29 noiembrie 1922 în același județ.

Vasile Lucaciu. Sursă: wikipedia.

El a fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada imperiului Austro-Ungar, și militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Avea studii teologice făcute la Roma și a activat ca scriitor politic în Gazeta de Transilvania și Observatorul. Vasile Lucaciu a fost inițiator și semnatar al Memorandumului și lider al Partidului Național Român. Totodată, el a activat ca preot paroh greco-catolic în Șișești, unde a ridicat o biserică monumentală sfințită la 15 august 1890.

Biserica ridicată de Vasile Lucaciu. Sursă: arhivă personală.

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la moartea sa, elevii Colegiului Național Vasile Lucaciu din Baia Mare au depus o coroană lângă statuia Leului de la Șișești aflată în fața colegiului, iar apoi aceștia au organizat o excursie la Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu”. Tot pe această cale au fost ținute o conferință în Baia Mare și o prezentare a unei cărți la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu” este un muzeu județean din Șișești și evocă personalitatea preotului. Acesta este alcătuit din: casa parohială, școala, Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor cu mormântul lui Vasile Lucaciu, Locul de adunare, Izvorul Maicii Românilor de la Sisești, coloanele de piatră pentru statuile lui Traian și Decebal, altarul vechii biserici de lemn, biblioteca familiei Lucaciu. Casa din lemn a acestuia din comuna Șișești păstrează un important număr de piese cu valoare patrimonială. Vasile Lucaciu a locuit aici cu familia sa aproape 30 de ani.

Clădiri și monumente din cadrul Ansamblului Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu”. Sursă: arhivă personală.

Videoclipul cu Ansamblul Muzeal și Monumental „Dr. Vasile Lucaciu” din Șișești se poate vedea aici.

Material și videoclip realizat de Ilieș Carla și Medve Talida.